:

Hur planterar man lavendel?

Innehållsförteckning:

  1. Hur planterar man lavendel?
  2. Vad betyder annueller?
  3. Är Skärmlavendel en perenn?
  4. Vad gör man med Utblommad lavendel?
  5. När plantera lavendel i rabatt?
  6. Kan jag plantera lavendel på hösten?
  7. Vad menas med omtänksam?
  8. Har bangård?

Hur planterar man lavendel?

Lavendeln kan du sätta antingen med frösådd eller med hjälp av en stickling. Fröna bör sås tidigt på året, antingen inomhus eller i växthus, direkt i såjord. Sätt fröna cirka 0,5 cm djupt och se till att den står fuktigt till dess plantorna kommer.

Vad betyder annueller?

Annueller är ettåriga, örtartade växter. De gror ur ett frö (som kan vara flera år gammalt), växer upp, blommar och sätter frö. Även om det finns växter som hinner med två sådana cykler på en säsong kallas de annueller.

Är Skärmlavendel en perenn?

Skärmlavendel passar att plantera i krukor och rabatt. Skärmlavendel är en ettårig utplanteringsväxt, som blir 30-40 cm hög och har ett grågrönt, doftande, finflikigt bladverk. Hela plantan doftar mer åt rosmarin än lavendel. Växten får uppseendeväckande blommor med starkt rosa, skärmlika högblad.

Vad gör man med Utblommad lavendel?

Då ska man veta att lavendeln har som mest eterisk olja när den nästan blommat över och de små kronbladen börjar falla av. När man tagit vara på de blommor och blad man vill använda i matlagning och annat kan man spara de överblivna stjälkarna och kvistarna i vinterns vedförråd.

När plantera lavendel i rabatt?

Väljer du att så frö ska du plantera redan tidigt på våren, antingen inomhus eller i växthus. Sätt fröna cirka fem millimeter djupt i vanlig såjord. Planterar du istället en planta räcker det att du börjar i april/maj beroende på i vilken zon du bor i. Viktigast är att frostnätterna har upphört helt.

Kan jag plantera lavendel på hösten?

Lavendel kan också sås utomhus i september till november i krukor eller på friland avsett för uppdrivning. Krukorna står kvar ute hela vintern och till våren har plantorna hunnit växa till sig. Läs gärna mer i Så här försår du perenner.

Vad menas med omtänksam?

omtänksam i ordbok från 1870 Betydelse: Den, som har tankarna riktade på allt hvad som är nödigt, för att vinna sina syften.

Har bangård?

En bangård är spårområdet på en järnvägsstation där tågbildning (hopkoppling av vagnar och lok till ett nytt tåg) vanligen sker och där parkering av lok och vagnar i flera fall kan ske. Ordet har sitt ursprung i tyska Bahnhof som i tyskspråkiga länder avser stationen som helhet.