:

Hur blir jag av med min Kräkfobi?

Innehållsförteckning:

 1. Hur blir jag av med min Kräkfobi?
 2. Vad är Emetophobia?
 3. Hur mycket kan en bebis kräkas?
 4. Hur känns det innan magsjuka bryter ut?
 5. hva inneholder spytt?
 6. hva er utskillelsen av spytt?
 7. hva er viktige enzymer i spytt?
 8. hvor mye spytt produseres i munnen?

Hur blir jag av med min Kräkfobi?

Du kan pröva att fobiträna själv eller så kan du söka hjälp hos någon. Om du vill pröva själv gör du en lista på det du undviker för att du är rädd för magsjuka. Det du undviker ska du sedan stegvis börja göra. Du börjar med det du är minst rädd för, och fortsätter med det som känns svårare.

Vad är Emetophobia?

Emetofobi handlar om en överdriven rädsla för att kräkas eller att andra kräks. Det är en relativt vanlig fobi, som oftast leder till ett stort undvikande och lidande.

Hur mycket kan en bebis kräkas?

Vanligt att små bebisar kräks Som förälder kan man så klart bli orolig när barnet kräks stora mängder. Men denna typ av kräkningar är inte farliga och ditt barn besväras inte av dem. Så länge din lilla bebis verkar må bra och går upp i vikt som den ska är det inget att oroa sig över.

Hur känns det innan magsjuka bryter ut?

Vid magsjuka brukar antingen virus eller bakterier snabbt orsaka sjukdomskänsla med diarré, illamående och kräkningar. Det är vanligt att få ont i magen och ibland även feber. Inkubationstiden vid magsjuka beror på vad som ligger bakom besvären, men du blir som regel sjuk inom några dagar från smittotillfället.

hva inneholder spytt?

 • Spytt inneholder vann, elektrolytter, slim (mucus) og enzymer. Det er tilnærmet nøytralt (vanlig pH på 6,7-7,0). Viktige enzymer er amylase, som spalter stivelse til glukose og maltsukker, samt det antibakterielle lysozym. I gjennomsnitt dannes det normalt omtrent 1–1,5 liter spytt daglig.

hva er utskillelsen av spytt?

 • Utskillelsen styres av den parasympatiske delen av det autonome nervesystemet ved at kjemoreseptorer i munnslimhinnen sender signaler til spyttregulerende kjerner i hjernestammen. Dette kan også utløses reflektorisk (for eksempel ved tanken på mat).

hva er viktige enzymer i spytt?

 • Viktige enzymer er amylase, som spalter stivelse til glukose og maltsukker, samt det antibakterielle lysozym. I gjennomsnitt dannes det normalt omtrent 1–1,5 liter spytt daglig.

hvor mye spytt produseres i munnen?

 • Små mengder spytt produseres kontinuerlig, men mat i munnen, lukt av mat eller tanken på mat øker spyttsekresjonen. Utskillelsen styres av den parasympatiske delen av det autonome nervesystemet ved at kjemoreseptorer i munnslimhinnen sender signaler til spyttregulerende kjerner i hjernestammen.