:

Hur kan man uttala ö?

Innehållsförteckning:

 1. Hur kan man uttala ö?
 2. Hur uttalar man ô?
 3. Hur uttalar man ø?
 4. Hur uttalas o på svenska?
 5. Hur ett ord uttalas?
 6. Vad betyder ô?
 7. Hur uttalas Cirkumflex?
 8. Hur låter bokstaven ö?
 9. Hur säger man olika ord?
 10. Hur skriver man e med accent?

Hur kan man uttala ö?

Vad det gäller ö-ljudet är det lite annorlunda. I standardsvenskan har vi två ö-ljud, ett slutnare i snö och hö och ett öppnare i snöre och höra. Principen är att vi har den öppnare varianten före r, en ganska märklig uttalsprincip. Västgötskan nöjer sig med den slutnare uttalsvarianten; samma ö-ljud i snöre som i snö.

Hur uttalar man ô?

Ô är inte ett annat uttal av ö, ö i västsvenska hittar man i samma ord som i rikssvenska, "Göteborg", "söt", "köra" mfl.

Hur uttalar man ø?

Ø (gemen form: ø) är en bokstav i bland annat flera nordiska språk, där den motsvarar (och uttalas ungefär som) svenskans Ö. Ursprungligen rör det sig om en ligatur av tecknen o och e.

Hur uttalas o på svenska?

Bokstaven O klättrade så småningom upp ovanpå A → Å. Efter det att denna vokalvandringsprocess i uttalet a→å, å→o, o→u var slut tillkom det nya ord, speciellt en massa lånord, som från originalspråket innehöll bokstaven O med uttalet "å" som i båt. De fick behålla både bokstaven O och uttalet "å".

Hur ett ord uttalas?

Uttalet markeras när avledningen har huvudtryck på annan stavelse än i det icke avledda ordet, t. ex. regulatorisk (med tryck på -tor-) av regulator (med tryck på -la-). Undantagna är avledda verb på -era och avledningar på -tion, som inte får uttalsangivelse.

Vad betyder ô?

Jo, Ô kan ersätta både O och Å. Precis lika tokigt blev det som när Konsum Värmland för några år sedan gjorde reklam för värmländska kottar.

Hur uttalas Cirkumflex?

I svensk dialekt- och folkminneslitteratur används cirkumflex för att ange de fonem /a(ː)/ eller /æ(ː)/ (â), /ɶ(ː)/ eller /ɞ(ː)/ (ô) och /ɵ(ː)/ (û) i dialekter och regionala språk när dessa skiljer sig från /ɑ(ː)/ (a), /ø(ː)/ (ö) eller /o(ː)/ (o eller å) och /ʉ(ː)/ (u) respektive, till skillnad från standardsvenska där ...

Hur låter bokstaven ö?

O är rund som ett jordklot och har man ett O kan man säga både otäck och ost. Ooooo låter det när hunden ylar i natten. Ja, bästa bokstaven är O! Ett lekfullt program om hur bokstäverna ser ut och låter.

Hur säger man olika ord?

Här är ord som alla säger olika – fast vi menar samma sak.

 • Laaakrits eller lackrits? Ja, säger du lakrits med ett långt a eller med ett kort a? ...
 • Kiosk eller kijåsk? ...
 • Kex eller chex? ...
 • Paaaprika eller pappricka? ...
 • Chili eller chilli? ...
 • Googla eller gåggla? ...
 • Entrekå eller entrekått. ...
 • Ramlösa eller Rammlösa?

Hur skriver man e med accent?

Tangentbordsgenvägar som innebär att du ska trycka på en tangent omedelbart efter en annan skrivs med ett komma (,) mellan tangenterna. För è skulle du till exempel trycka på Ctrl + ' , släppa och sedan skriva e.