:

Vad äger Blackrock i Sverige?

Innehållsförteckning:

  1. Vad äger Blackrock i Sverige?
  2. Vem äger Blackrock?
  3. Hur mycket äger BlackRock?
  4. Vem äger Stockholmsbörsen?
  5. Vem äger Wärtsilä?
  6. Vem startade börsen?
  7. Hur mycket är svenska börsen värd?
  8. Vad gör Wärtsilä?
  9. Vad omsätter Stockholmsbörsen?

Vad äger Blackrock i Sverige?

Blackrock äger aktier i runt 175 börsbolag i Sverige och har mer än fem procent av kapitalet i Boliden, Kungsleden, Hexagon, Castellum, JM och Astra Zeneca. Det är dock mycket som är oklart kring detaljer och konsekvenser av den nya hållbarhetsstrategin och hur bolagen Blackrock är ägare i kommer att påverkas.

Vem äger Blackrock?

Investors största ägare

ÄgareAntal aktier% av röster
Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse642,95%
Alecta Pensionsförsäkring12,30%
AMF Pension & Fonder17,90%
BlackRock1,55%

Hur mycket äger BlackRock?

BlackRock, som har sitt huvudkontor i New York, förvaltar totalt cirka 40 000 miljarder kronor – tio gånger Sveriges hela BNP – vilket gör dem till världens största fondförvaltare.

Vem äger Stockholmsbörsen?

Stockholmsbörsen ägs och drivs av Nasdaq Stockholm AB och ingår sedan 2008 i Nasdaq, Inc. Aktien i detta företag är noterad på Nasdaqbörsen. Nasdaq driver även börserna i Helsingfors, Köpenhamn, Reykjavik, Tallinn, Riga och Vilnius under det gemensamma namnet Nasdaq Nordic.

Vem äger Wärtsilä?

Wärtsiläs 50 största aktieägare , exkl. förvaltarregistrerade

Ägare%
1Fiskars Oyj Abp5,52
2Ömsesidiga Arbetspensionsförsäkringsbolaget Varma5,20
3Ömsesidiga Pensionsförsäkringsbolaget Ilmarinen2,02
4Folkpensionsanstalten0,98

Vem startade börsen?

Den moderna börsen som vi känner den idag har sin egentliga födelse under 1980-talet och formades i huvudsak av två män, Bengt Rydén som 1985 blev vd för Stockholms fondbörs som moderniserade organisationen och Olof Stenhammar som 1984 startade uppstickaren Optionsmäklarna (OM) som 14 år senare skulle ta över sin mer ...

Hur mycket är svenska börsen värd?

Vid utgången av december 2021 uppgick aktieförmögenheten av svenska börsnoterade aktier på svensk marknadsplats till 13 482 miljarder kronor. Det är en ökning med 1 832 miljarder kronor jämfört med slutet av juni.

Vad gör Wärtsilä?

Wärtsiläkoncernen är en finländsk industrikoncern med moderbolaget Wärtsilä Oyj Abp, som är baserat i Helsingfors. Wärtsiläs inriktning är numera gasmotorer, navigationssystem, drivsystem för fartyg och kompletta kraftverk samt batterilösningar.

Vad omsätter Stockholmsbörsen?

En vanlig dag omsätter Stockholmsbörsen cirka 10 miljarder kronor och aktier byter ägare varje millisekund. Vad är en aktie egentligen? Trots att skillnaderna är stora jämfört med för 250 år sedan är börsens fundament sig fortsatt likt. Börsen är inte en plats där meningslösa papper byter ägare.