:

Hur testar man könsherpes?

Innehållsförteckning:

  1. Hur testar man könsherpes?
  2. Hur vet man om man har könsherpes?
  3. Kan du bli sjuk av herpes?
  4. Varför får du herpesinfektion i underlivet?
  5. Har herpes satt sig runt munnen?

Hur testar man könsherpes?

testar du dig för herpes Du testar om du har herpes genom att ta ett prov från en blåsa eller ett utslag. Testet visar vilken typ av herpes du har. Du kan testa dig för herpes på en barnmorskemottagning, en ungdomsmottagning, en mottagning för sexuell hälsa, en venereologisk mottagning eller en vårdcentral.

Hur vet man om man har könsherpes?

Första gången man får ett utbrott kan symtomen vara uttalade med smärtsamma blåsor och sår och man kan även få svullna lymfkörtlar i ljumskarna och feber. Besvären kan sitta i upp till 2-3 veckor. Vid återkommande genital herpes är symptomen lindrigare och brukar gå över inom 1 vecka.

Kan du bli sjuk av herpes?

  • Du som är gravid och får smärtsamma utslag eller blåsor i underlivet som du tror kan bero på herpes ska söka vård på en barnmorskemottagning eller förlossningsavdelning. Sök vård direkt på en akutmottagning om du blir mycket sjuk av herpes, med symtom som stel nacke eller kraftig huvudvärk.

Varför får du herpesinfektion i underlivet?

  • Det börjar ofta med att du får ont i huden eller slemhinnorna runt könsorganen. Det kan också svida, sticka, klia eller kännas omväxlande varmt och kallt. Sedan bildas blåsor, som spricker och blir till sår. Första gången du får en herpesinfektion i underlivet kan du också få feber och svullna lymfkörtlar i ljumskarna.

Har herpes satt sig runt munnen?

  • I regel brukar den läka ut av sig själv. Infektionen ligger latent och är ibland återkommande. För att lindra problemen och påskynda läkningen något kan du använda ett antiviruspreparat i form av en salva som finns receptfritt på apoteket. Om herpes satt sig runt munnen finns även särskilda munsårsplåster.