:

Kan man få herpes i svalget?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man få herpes i svalget?
  2. Hur länge lever herpesvirus på huden?
  3. Varför får du herpesinfektion i underlivet?
  4. Vad är herpeskeratit?
  5. Kan du bli sjuk av herpes?

Kan man få herpes i svalget?

Herpes Simplex (HSV) Herpes simplex typ 2 ses främst genitalt men kan förekomma i munhålan. Av alla virusinfektioner i munhålan är herpes simplex den vanligast förekommande. Primärinfektionen, primär herpetisk gingivostomatit, drabbar främst små barn, varav några procent får kliniska symtom.

Hur länge lever herpesvirus på huden?

Har du fått herpes stannar viruset kvar i kroppen. Det kan ligga och vila i huden i flera år utan att ge några symtom. Viruset kan aktiveras vid till exempel förkylning, kyla, stark sol, stress eller menstruation.

Varför får du herpesinfektion i underlivet?

  • Det börjar ofta med att du får ont i huden eller slemhinnorna runt könsorganen. Det kan också svida, sticka, klia eller kännas omväxlande varmt och kallt. Sedan bildas blåsor, som spricker och blir till sår. Första gången du får en herpesinfektion i underlivet kan du också få feber och svullna lymfkörtlar i ljumskarna.

Vad är herpeskeratit?

  • Vad är herpeskeratit? Keratit betyder infektion i hornhinnan. Herpeskeratit är en infektion i hornhinnan som orsakas av herpes simplex-virus (HSV). Det är samma virus som kan ge förkylningssår på läpparna (munsår).

Kan du bli sjuk av herpes?

  • Du som är gravid och får smärtsamma utslag eller blåsor i underlivet som du tror kan bero på herpes ska söka vård på en barnmorskemottagning eller förlossningsavdelning. Sök vård direkt på en akutmottagning om du blir mycket sjuk av herpes, med symtom som stel nacke eller kraftig huvudvärk.