:

Hur fungerar en reflex ljus?

Innehållsförteckning:

  1. Hur fungerar en reflex ljus?
  2. Vad menas med Helljusassistans?
  3. Vad händer om man kör utan halvljus?
  4. Hur fungerar en reflex i mörkret?
  5. Hur länge håller varselkläder?

Hur fungerar en reflex ljus?

Reflexen bygger på principen att återreflektera inkommande ljus i samma riktning som ljuset kom ifrån. Här kan du läsa mer om hur reflexer och reflexmaterial fungerar. Vissa reflexer reflekterar genom prismor eller mikroprismor, där ljuset reflekteras i tre sidor i en liten (i diagonalen halverad) kub.

Vad menas med Helljusassistans?

Helljusassistenten avlastar föraren genom att automatiskt blända av och aktivera helljuset både vid mötande och framförvarande trafik.

Vad händer om man kör utan halvljus?

Att använda lysena på bilen fel kan vara livsfarligt. Du kan också riskera att få böter på upp till 1600 kr. När du kör bil måste du ha fungerande lysen för halvljus och helljus. Halvljuset ska vara påslaget när du inte använder helljus eller dimljus.

Hur fungerar en reflex i mörkret?

Med reflex syns du på ungefär 125 meters håll i mörker om du möter en bil med halvljuset påslaget. Det gör att föraren har god tid på sig att sakta in eller stanna, om det skulle behövas. Om du inte har reflexer och har mörka kläder ser inte bilföraren dig förrän bilen är 20-30 meter från dig.

Hur länge håller varselkläder?

Plagg som är certifierade enligt EN 471 är fortsatt godkända så länge certifikaten är giltiga, dock längst till och med april 2023.