:

Vad händer utan rysk gas?

Innehållsförteckning:

  1. Vad händer utan rysk gas?
  2. Vad är gas från Ryssland?
  3. Kan vi klara oss utan rysk gas?
  4. Vad tjänar Ryssland på gas?
  5. Hur mycket gas köper Europa av Ryssland?

Vad händer utan rysk gas?

På onsdag ska EU diskutera nya sanktioner mot Ryssland, bland dem en begränsning av importen av rysk olja och naturgas. Gasberoendet har ändå redan fått EU:s enande front att börja spricka. Det är vintern som kan bli riktigt besvärlig i Europa om importen av naturgas och råolja från Ryssland upphör.

Vad är gas från Ryssland?

Exakt hur stor andel naturgas som Sverige köper från Ryssland finns det inga uppgifter om. Under 2021 användes nästan 13 terawattimmar (TWh) naturgas i Sverige där den rörbundna gasen uppgick till cirka 5,6 TWh och den nedkylda, flytande LNG-gasen till cirka 7,3 TWh.

Kan vi klara oss utan rysk gas?

De tyska energibehoven kan mötas utan rysk gas, säger den tyske näringsministern Robert Habeck enligt AFP. Eftersom Ryssland är landets största leverantör lär priserna gå upp – men det kan kompenseras av andra leverantörer och satsningar på förnybara energikällor, säger han.

Vad tjänar Ryssland på gas?

Beräkningarna visar att de europeiska länderna som importerar rysk gas betalar så mycket som 200 miljoner dollar per dag till det ryska, statliga gasbolaget Gazprom.

Hur mycket gas köper Europa av Ryssland?

Sedan dess har EU köpt rysk gas och olja för nästan 35 miljarder euro – motsvarande 360 miljarder kronor. – Jämför det med den enda miljard euro som vi gett till Ukraina i vapen, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell i ett uttalande enligt nyhetsbyrån AFP.