:

Vem hittade Pompeji?

Innehållsförteckning:

  1. Vem hittade Pompeji?
  2. Hur tar man sig till Pompeji?
  3. Hur många överlevde i Pompeji?
  4. Vilket år sker katastrofen i Pompeji?
  5. När hittade man Pompeji?
  6. Vart ligger vulkanerna Etna?
  7. Är Pompeji en stad?
  8. Vad heter Pompeji idag?

Vem hittade Pompeji?

Riktig arkeologi i betydelsen grundliga, strategiskt upplagda och noggrant dokumenterande utgrävningar tog sin början vid mitten av 1800-talet då den italienske arkeologen Giuseppe Fiorelli (1823–96) övertog ledningen av arbetet i Pompeji.

Hur tar man sig till Pompeji?

Till Pompeji från Neapel SITA Bussfirma kör mellan Neapel och Pompeji, med Salerno som slutstation. Resan tar 45 minuter och kostar ca 35 kr. På SITA's hemsida finns en tidtabell för buss 5001. Tåg från Neapel till Pompeji tar 40 minuter och kostar ca 35 kr.

Hur många överlevde i Pompeji?

De som ännu var kvar i staden dog. Husen och gatorna krossades och fylldes av sten och aska. Man vet inte hur många som överlevde. Runt 1 100 kroppar har hittats i Pompeji.

Vilket år sker katastrofen i Pompeji?

Pompeji var en stad söder om Neapel i Italien som begravdes i aska vid ett vulkanutbrott av Vesuvius år 79 e.Kr. Staden hittades igen på 1700-talet och är idag en viktig arkeologisk utgrävningsplats. Här hittar du material som kan relateras till staden Pompeji.

När hittade man Pompeji?

Den upptäcktes Pompejis begravda ruiner. Staden Pompeji begravdes år 79 när vulkanen Vesuvius fick ett utbrott. Pompeji försvann under ett sex meter djupt lager aska och pimpsten efter Vesuvius våldsamma utbrott.

Vart ligger vulkanerna Etna?

Med sina 3 324 meter är Etna den högsta, fortfarande aktiva vulkanen i Europa. Den ligger på Siciliens östra kust i Italien och går att se från till exempel turisttäta Taormina eller staden Catania. – På senare tid har vi haft bättre koll på Etnas utbrott, den är i stort sett kontinuerligt aktiv.

Är Pompeji en stad?

Pompeji var en stad söder om Neapel i Italien som begravdes i aska vid ett vulkanutbrott av Vesuvius år 79 e.Kr. Staden hittades igen på 1700-talet och är idag en viktig arkeologisk utgrävningsplats.

Vad heter Pompeji idag?

Pompeji (latin: Pompeii, italienska: Pompei) var en antik stad i nuvarande kommunen Pompei i Kampanien i Italien, sydost om vulkanen Vesuvius, känd för att tillsammans med städerna Herculaneum, Stabiae och Oplontis ha blivit förstörd av ett vulkanutbrott år 79 e.Kr.