:

Vad kan man göra av gamla glödlampor?

Innehållsförteckning:

 1. Vad kan man göra av gamla glödlampor?
 2. Kan glödlampor brinna?
 3. Hur många ampere drar en LED lampa?
 4. Varför Sopsortera glödlampor?
 5. Var lämna glödlampor?
 6. Varför är det viktigt att sopsortera glödlampor och batterier?
 7. Var slänger man billampor?

Vad kan man göra av gamla glödlampor?

11 toppensnygga saker att göra av gamla glödlampor

 1. Gjut en betongkrok att hänga på väggen. Töm glödlampan och fyll med betong och en rejäl skruv. ...
 2. Dekorativa, hängande vaser. ...
 3. Läckra placeringskort. ...
 4. Skapa sötaste snögubbarna. ...
 5. Måla till luftballonger. ...
 6. Söt vas med metallställ. ...
 7. Bästa alla hjärtans dag-presenten. ...
 8. Lekfull luftballong.

Kan glödlampor brinna?

När en spotlight byggs in i en vägg eller ett tak bildas värme bakom lampan som inte kan ventileras bort. Det gör att materialet omkring lampan förkolnas och slutligen riskerar att fatta eld, vilket kan ske flera år efter det att lampan installerats.

Hur många ampere drar en LED lampa?

För att beräkna belysningsbelastningen använder vi denna formel watt = volt * ampere (eller W = VA i korthet). Om din spänning är 240VAC och kan tillåta upp till 20A vid en viss tidpunkt för all utrustning som förbrukar ström, blir din effektstyrka max 240 volt * 20 ampere = 4800W (4,8kW).

Varför Sopsortera glödlampor?

Glödlampor innehåller en liten mängd bly i lödningen vid sockeln och både lågenergilampor och lysrör innehåller kvicksilver. Ljuskällor ska därför inte slängas vare sig bland restavfallet eller i glasinsamlingen, utan du är enligt lag skyldig att sortera ut dem.

Var lämna glödlampor?

Glödlampor ska lämnas till återvinningscentral men som min kollega nämnt får du också lämna glödlampor till vissa butiker som säljer elektronikvaror. Glödlampor är farligt avfall och det är viktigt att de inte slängs bland de vanliga soporna.

Varför är det viktigt att sopsortera glödlampor och batterier?

I lysrör och lågenergilampor finns lyspulver som innehåller kvicksilver, ett av de farligaste gifterna som finns. Därför måste de lämnas till särskild insamling och inte hamna i hushållssoporna. Det gäller även vanliga glödlampor och LED-lampor.

Var slänger man billampor?

Alla typer av lysrör och smålampor (glöd- lågenergi- och LED-lampor) räknas som elavfall, och ska lämnas till en återvinningscentral när de slocknat. Tänk på att inte kasta lampor i glasåtervinningen för ofärgat eller färgat glas.