:

Hur länge smittar säsongsinfluensa?

Innehållsförteckning:

  1. Hur länge smittar säsongsinfluensa?
  2. Hur kan man behandla influensa?
  3. Vilka är vanliga symtom vid influensa?
  4. Vad är tecken på influensa?
  5. Vad är en influensasjukdom?

Hur länge smittar säsongsinfluensa?

Det går inte att säga exakt hur länge influensa smittar, men du är smittbärare redan ett dygn innan du blir sjuk och ungefär fem dagar efter de första symptomen. Så länge du har feber bör du stanna hemma – det gäller såväl barn som vuxna eftersom viruset sprider sig lätt på exempelvis skolor och arbetsplatser.

Hur kan man behandla influensa?

  • Behandling vid influensa Det finns inga läkemedel som botar influensa, eftersom det är en virussjukdom hjälper inte antibiotika. Tillhör man en riskgrupp kan dock virushämmande medel sättas in inom ett par dygn för att bromsa viruset.

Vilka är vanliga symtom vid influensa?

  • Vanliga symtom vid influensa. Man kan känna sig trött och frusen, få ont i halsen och även ha muskelvärk. Symtomen kan variera från person till person. Vissa blir ordentligt sjuka medan andra får lindrigare besvär som påminner om en vanlig förkylning.

Vad är tecken på influensa?

  • Symtomen påminner om varandra men tecken på influensa kan innebära en mer allvarlig och långvarig form av exempelvis feber. Influensan har oftast även en längre sjukdomsperiod än en förkylning och kännetecknas i många fall som en plötslig värk i hela kroppen och hög feber som slår till snabbt.

Vad är en influensasjukdom?

  • Influensa. Influensa är en obehaglig virussjukdom som kännetecknas av hosta, muskel- och ledvärk, huvudvärk och feber mellan 38 och 40 grader. Sjukdomen varar normalt 3-5 dagar, men man kan vara trött i 2-3 veckor efteråt. Det är speciellt vanligt med influensa under vinterhalvåret.