:

Hur mycket av sin årsinkomst får man låna?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mycket av sin årsinkomst får man låna?
  2. Hur stor del får vara bottenlån?
  3. Hur mycket minskar lånet?
  4. Får man låna mer än 6 gånger årsinkomst?
  5. Vad är topp och bottenlån?
  6. Måste man amortera på bottenlån?
  7. Hur räknar man ut lånekostnad?

Hur mycket av sin årsinkomst får man låna?

Utan att amortera får du låna maximalt 4,5 gånger din bruttoinkomst och upp till 50 procent av bostadens värde.

Hur stor del får vara bottenlån?

Bostadens köpeskilling, alternativt marknadsvärde, avgör hur mycket du får låna. Om bostaden kostar kr får du som mest ta – kr i bottenlån beroende på bank, men om du tar ett bolån som även består av ett topplån är den maximala lånesumman nästan alltid på kr.

Hur mycket minskar lånet?

Där framgår hur mycket du betalar i ränta, avgifter och amortering för varje betalningstillfälle och hur skulden minskar allt eftersom du betalar. Har du ett lån med lång återbetalningstid, och som är ett annuitetslån, kommer din skuld att sjunka mycket långsamt i början.

Får man låna mer än 6 gånger årsinkomst?

Du får låna max upp till 6,5 gånger din årsinkomst och upp till 85 procent av bostadens värde. Men hur stort bostadslån du kan ta styrs även av flera andra faktorer. Det finns också långivare som har en lägre maxgräns än 6,5 gånger din årsinkomst. Vissa långivare erbjuder bara lån upp till 5 gånger årsinkomsten.

Vad är topp och bottenlån?

Bolånet delades upp Man kan säga att bottenlånet då stod för den säkra delen av bolånet och topplånet för den mindre säkra. Bottenlånet, som ofta låg omkring 75 procent, hade bostaden som säkerhet. Bottenlånets ränta var lägre än topplånets, och går att jämföra med de bolåneräntor vi har idag.

Måste man amortera på bottenlån?

Om du har lånat mindre än 50 procent av bostadens värde finns inget lagkrav på att du måste amortera alls. Däremot kan banken bestämma att du ska amortera en viss summa ändå.

Hur räknar man ut lånekostnad?

Så här enkelt kan du själv räkna ut vad du kommer att betala i ränta per år och per månad. Om du till exempel har lånat 20 000 kronor med en fast ränta på 5 procent, så räknar du ut din räntekostnad enligt följande: 20 000 X 0,. Din räntekostnad för det första året är alltså 1000 kronor.