:

Vad kan en fackförening hjälpa till med?

Innehållsförteckning:

 1. Vad kan en fackförening hjälpa till med?
 2. Hur har fackföreningar påverkat arbetsmarknaden i Sverige?
 3. När startade fackföreningarna?
 4. Vad kan facket förhandla om?
 5. Vad är Fackföreningarnas uppgift?
 6. Vilka argument finns det för att vara med i facket?

Vad kan en fackförening hjälpa till med?

En fackförening eller ett fackförbund är en organisation där anställda inom ett visst yrke eller en viss arbetsplats går ihop för att arbeta för sin situation och sina rättigheter på arbetet. Fackföreningen kan ge stöd i frågor om arbetsvillkor och hjälpa till vid tvister med arbetsgivaren.

Hur har fackföreningar påverkat arbetsmarknaden i Sverige?

Till exempel förhandlar de om medlemmarnas löner med arbetsgivaren. I Sverige har det funnits fackföreningar sedan 1880-talet. Facket kan hjälpa dig om du får problem på arbetet, till exempel om du får fel lön eller tvingas arbeta fler timmar än vad som står i anställningsavtalet.

När startade fackföreningarna?

Fackföreningar bildas Redan 1846 bildades Typografiska föreningen i Stockholm, som var en intresseförening för typografer. Stockholms snickeriarbetarförening som bildades 1880 brukar räknas som Sveriges första fackförening i modern betydelse.

Vad kan facket förhandla om?

Förhandlingar mellan arbetsgivare och fackliga organisationer syftar till att informera, träffa avtal, lösa tvister samt att ge medbestämmande. Det kan ibland vara svårt att mötas på en medelväg utan en tredje part, därför fyller facket en viktig roll.

Vad är Fackföreningarnas uppgift?

Fackliga organisationer har till uppgift att ta tillvara anställdas intressen i arbetslivet. En anställd har rätt att vara medlem i en facklig organisation. Som arbetsgivare är du skyldig att förhandla med facket i situationer som rör deras medlemmar.

Vilka argument finns det för att vara med i facket?

10 bra skäl att bli medlem - Saco....Det är genom kollektivets styrka som du kan få tillgång till de individuella förmåner Saco och Sacoförbunden har förhandlat fram.

 • Du får råd och stöd. ...
 • Inkomstförsäkring - extra pengar när du blir arbetslös. ...
 • Vägledning genom hela din karriär. ...
 • Rådgivning för dig som är chef. ...
 • Billig a-kassa.