Vilka gaser orsakar surt regn?
Innehållsförteckning:
- Vilka gaser orsakar surt regn?
- Vilket pH har surt regn?
- Vilka gaser bidrar till försurning?
- Vad händer med ekologiska system då det regnar surt regn?
- Hur påverkar försurningen sjöar och skogar?
Vilka gaser orsakar surt regn?
Svavel från kol och olja ger surt regn Fossila bränslen innehåller en mindre mängd svavel. I samband med förbränning frigörs svavel i form av svaveldioxid (SO2). Om rökgaserna inte renas sprids svaveldioxid till atmosfären där den omvandlas till svavelsyra, vilket sänker pH-värdet.
Vilket pH har surt regn?
Om pH dock understiger 5,6 talar man om surt regn. pH-sänkningen beror till största delen på de starka syrorna svavelsyra (H2SO4) och salpetersyra (HNO3). Dessa bildas i sin tur från svaveldioxid och kväveoxider, som vi dagligen släpper ut till luften vid en rad olika processer.
Vilka gaser bidrar till försurning?
Kväveoxider och svaveldioxid är de två ämnena i avgaserna som försurar mest. En stor del av dessa ämnen sprids över stora ytor med vindarna. Det kraftigaste sura nedfallet i Sverige drabbar de nederbördsrika delarna av västra Götaland.
Vad händer med ekologiska system då det regnar surt regn?
Det sura regnet påverkar metallföreningar i marken. En del som är giftiga metalljoner frigörs och en del nödvändiga för växtligheten försvinner ner i marken. Växter och djur tar skada. I sjöar påverkas både växter och djur.
Hur påverkar försurningen sjöar och skogar?
De största problemen med försurning är: Skador på skogar och sjöar i kalkfattiga områden. Försämrade förutsättningar för biologisk mångfald. Förstörelse av byggnadsverk och kulturvärden. Giftiga metaller frigörs från mark och sediment.