:

Vart kommer ringorm ifrån?

Innehållsförteckning:

  1. Vart kommer ringorm ifrån?
  2. Hur får barn ringorm?
  3. Kan får få ringorm?
  4. Hur börjar ringorm?
  5. Hur blir man smittad av ringorm?
  6. Kan man få bara en Vattkoppa?

Vart kommer ringorm ifrån?

Orsak till ringorm Ringorm är en hudinfektion som orsakas av svampar tillhörande gruppen trådsvampar (dermatofyter). Svampinfektionen kallas ringorm för att den visar sig som ringformade utslag som påminner om små ormar. Ringorm kan också kallas revorm eller tinea corporis, som betyder svamp på kroppen.

Hur får barn ringorm?

Ringorm beror på en svampinfektion i huden. Barnet får kliande, lätt fjällande små eller stora utslag på kroppen som efter ett tag får ett ringformat utseende. Infektionen smittar via hudkontakt med någon annan smittad eller via husdjur.

Kan får få ringorm?

Klåda är inte vanligt men förekommer. Djur med ett svagt immunförsvar får ofta en större utbredning av ringorm. Ringormsfläckarna läker från mitten och utåt.

Hur börjar ringorm?

Ringorm brukar orsaka cirkelformade hudutslag som kliar. De sitter ofta i ansiktet, på bröstet eller på armarna och benen. Inkubationstiden, tiden mellan smittotillfälle och symptom, kan variera från några dagar till ett par veckor. Utslagen har ofta en röd, upphöjd kant som kan vara torr och fjälla.

Hur blir man smittad av ringorm?

Smittan sprids genom kroppskontakt med husdjur eller människa. Ofta behövs behandling med läkemedel. Infektionen är ovanlig, men ibland kan smittan spridas på exempelvis förskolor....Undvik smitta

  1. Titta efter ringorm på husdjuren. ...
  2. Undvika nära kontakt med någon som är smittad.

Kan man få bara en Vattkoppa?

Sjukdomen brukar läka av sig själv. Efteråt finns viruset kvar i kroppen och kan ibland orsaka bältros. Du kan bara få vattkoppor en gång. När du har haft sjukdomen blir du immun.