:

Kan Keloider försvinna?

Innehållsförteckning:

  1. Kan Keloider försvinna?
  2. Hur får man bort Keloider?
  3. Vad är keloid ärr?
  4. Hur undviker man att få ärr?
  5. När bleks ärr?
  6. Hur minskar man ärr?

Kan Keloider försvinna?

Keloid uppstår ofta sent i förloppet och försvinner inte med tiden. Särskilt hypertrofiska ärr uppstår i områden där huden dras isär på grund av mekaniska krafter (till exempel underliggande muskel)

Hur får man bort Keloider?

Keloider är vanligast hos unga, mörkhyade men kan också uppkomma hos kaukasier. Den mest effektiva behandlingsformen är tidig diagnos och en injektion med en steroidlösning. Det här saktar oftast ner ärrbildningen, men inte alltid.

Vad är keloid ärr?

Keloid är en överdriven växt av tät fibrös bindväv i huden, som uppstår efter ett, oftast relativt obetydligt, trauma. Benägenheten för keloidbildning är genetisk och vanligare i vissa familjer och hos färgade.

Hur undviker man att få ärr?

Huden bör alltid skyddas med kläder som inte släpper igenom solljus eller kompressionsprodukter och/eller sunblock. Att använda kompressionsprodukter varje dag har en positiv effekt på ärrkvaliteten och kan främja läkningen och minska risken att ärren ökar i omfattning.

När bleks ärr?

Dina ärr kommer att blekna med tiden och smälta samman mer och mer med den huden runt omkring. Nu har det gått ett par år, så det är inget du själv kan göra för att påverka eller påskynda läkningsprocessen. Färska ärr kan vara bra att skydda från solen de första två åren.

Hur minskar man ärr?

Färska ärr kan vara bra att skydda från solen de första två åren. Att tejpa ärr de första två åren efter att de har uppstått kan påskynda läkningen. Det kan du göra med hudvänliga plåster eller kirurgtejp. Det går också att smörja in ärret med en silikongel.