:

Hur vet man om man har ont i njuren?

Innehållsförteckning:

 1. Hur vet man om man har ont i njuren?
 2. Vilka tecken kan vara sjukdomar i urin?
 3. Vad betyder primär och Sekundärurin?
 4. Vad är en osmotisk gradient?
 5. Hur lång är en njure?
 6. Vad är njurarnas viktigaste uppgift?
 7. Hur lång är njurbäckenet?
 8. Hur fungerar njurar och urinvägar?

Hur vet man om man har ont i njuren?

Vid problem med njurarna kan du uppleva smärtor i både ryggen och magen. Besvären orsakas av allt från skador och muskelvärk till olika inre sjukdomstillstånd. En molande värk kan kanske upplevas som om du har ont i njuren, men beror ofta på muskulär smärta i ryggen.

Vilka tecken kan vara sjukdomar i urin?

Symtom

 • Du behöver kissa ofta.
 • Du kan känna att det svider när du kissar och precis efteråt.
 • Du kan ha ont i nedre delen av magen över urinblåsan.
 • Du kan känna dig lite småfrusen.
 • Du kan ibland se att det finns lite blod i urinen.
 • Äldre personer som har demens kan bli oroliga av sina symtom och verka förvirrade.

Vad betyder primär och Sekundärurin?

Filtratet samlas upp i Bowmans kapsel, som är början av nefronet och kallas då för primärurin. Det åker sedan genom nefronet där återabsorption och sekretion sker av för kroppen nödvändiga ämnen innan det går vidare till urinledarna som sekundärurin, det vill säga färdigt urin.

Vad är en osmotisk gradient?

De hydrostatiska och de osmotiska tryckskillnaderna samverkar för att bestämma åt vilket håll nettoflödet sker genom kapillärväggen. Jonerna är osmotiskt aktiva och drar därför ut vatten i tarmlumen. Hur uppkommer den osmotiska gradienten i njuren?

Hur lång är en njure?

 • Njurarna ligger på var sin sida om ryggraden, lite ovanför navelns nivå. Varje njure är formad som en böna. En njure är 10–12 centimeter lång. Njuren består av barken, märgen och njurbäckenet

Vad är njurarnas viktigaste uppgift?

 • Njurarnas viktigaste uppgift är att rena kroppen från olika ämnen. Urinämne och gallfärgämnen är exempel på ämnen som kroppen gör sig av med genom urinen. Njurarna är även viktiga för flera andra funktioner i kroppen: De reglerar saltbalansen och vattenbalansen.

Hur lång är njurbäckenet?

 • Njurarna ligger på var sin sida om ryggraden, lite ovanför navelns nivå. Varje njure är formad som en böna. En njure är 10–12 centimeter lång. Njuren består av barken, märgen och njurbäckenet. Njurarna omges av tjock, stram bindväv och mycket skyddande fett.

Hur fungerar njurar och urinvägar?

 • Så fungerar njurar och urinvägar. Njurarna renar blodet från ämnen som inte behövs i kroppen. Sådana ämnen kallas restprodukter. I njurarna bildas urin och restprodukterna lämnar kroppen med urinen. Njurarna är också viktiga för att reglera vattenbalansen, saltbalansen och blodtrycket i kroppen.