:

Är det demokrati i Kenya?

Innehållsförteckning:

  1. Är det demokrati i Kenya?
  2. Vem har makten i Kenya?
  3. Är det farligt i Kenya?
  4. Vad importeras från Afrika?
  5. Vad är den förväntade livslängden?

Är det demokrati i Kenya?

Kenya är sedan 1991 en flerpartidemokrati som regelbundet håller allmänna val. Valen följs ofta av anklagelser om fusk.

Vem har makten i Kenya?

Kenya är en representativ demokratisk republik med presidentialism, där presidenten är såväl statsöverhuvud som regeringschef i ett flerpartisystem. Eftrr en folkomröstning 2010 har landet två kammare. Folkomröstningen gav även landets president mindre makt.

Är det farligt i Kenya?

Allmänna säkerhetsläget Sedan slutet av 2011 har flera attentat ägt rum, främst i nordöstra och östra Kenya men även i Nairobi och Mombasa. Säkerhetsläget är särskilt allvarligt i de områden som UD avråder ifrån, det vill säga gränsområdet mot Somalia inkluderat delar av Kenyas kustområde.

Vad importeras från Afrika?

Länderna är främst Senegal, Ghana, och Gambia. Även kött och fiskkonserver som är producerade i Afrika kommer att importeras. I övrigt kommer handel med kryddor, konserver, cassava (maniok), okra, sötpotatis, yam, planteins (gröna bananer) m m att ske. Tillkommer majsmjöl, rismjöl, cassavamjöl.

Vad är den förväntade livslängden?

Kvinnors medellivslängd var 84,3 år och mäns medellivslängd var 80, (figur 1). Skillnaden mellan kvinnor och män i livslängd minskade under perioden , men ökade något igen 2020 till 3,7 år.