:

Kan en ö sjunka?

Innehållsförteckning:

 1. Kan en ö sjunka?
 2. När sjunker Maldiverna?
 3. När hamnar Maldiverna under vatten?
 4. Hur man läser av en ö?
 5. Hur länge kommer Maldiverna vara kvar?
 6. Hur man Högläser?

Kan en ö sjunka?

Det är faktiskt inte ovanligt att öar sjunker i havet. Det är till och med standard för många vulkaniska öar. Hawaii består till exempel av en rad öar, som börjat som en vulkan på bottnen av oceanen. Med tiden bygger sig vulkanen fem–sex kilometer upp från havsbottnen, så att den når havets yta.

När sjunker Maldiverna?

2004 drabbades Maldiverna av en tsunami och en stor del av öarna låg under vatten. Klimatförändringar gör att vattennivån höjs och El Nino som periodvis höjer temperaturen i havet har gjort att många koraller dött. Klimatologer beräknar att växthuseffekten kommer att lägga hela Maldiverna under vatten om 80 år.

När hamnar Maldiverna under vatten?

Runt 600 000 turister åker till Maldiverna varje år för att njuta av det kristallklara vattnet och den vackra naturen. Öarna, 1 192 stycken, ligger bara 1,8 meter över havsytan och enligt The Climate Hot Map kommer 77 procent av öarna här vara under vatten år 2100 om havsnivåerna fortsätter att stiga i samma takt.

Hur man läser av en ö?

Om du googlar på öar så anges i de allra flesta fall öns land storlek. Den torra ytan, inte den våta. Det är fastlänningar som har definierat öar med detta mått för vilket förstås förminskar öarnas betydelse och identitet.

Hur länge kommer Maldiverna vara kvar?

Med andra ord skulle det betyda att havsnivån skulle ha stigit med 100 mm per år ... Enligt NASA har havet stigit linjärt med 3,2 mm per år det sista 20 åren och med den stigningstakten skulle det ta cirka 800 år innan Maldiverna försvinner.

Hur man Högläser?

 1. Läs med inlevelse och gör högläsningen till en upplevelse. ...
 2. Låt barnen få ta del av illustrationerna under läsningens gång. ...
 3. Låt högläsningen ta tid. ...
 4. Läs samma bok flera gånger.
 5. Låt ingen störa eller avbryta under högläsningen.