:

Hur sprider sig iris?

Innehållsförteckning:

 1. Hur sprider sig iris?
 2. Kan man Fröså iris?
 3. Hur vill iris växa?
 4. Hur delar man iris?
 5. När ska man klippa ner iris?
 6. Hur sköter man om iris?
 7. Är iris perenn?
 8. Vår ska man plantera iris?
 9. Vår trivs iris bäst?
 10. Hur giftig är iris?
 11. Kan man plantera iris på våren?
 12. Vilka perenner ska klippas ner på hösten?
 13. Hur sköter man svärdslilja?
 14. Är vår Iris?
 15. Vilken jord till irisar?

Hur sprider sig iris?

De förökar sig själva så sakteligen med sidolökar, även fröna gror ibland om man låter blomstjälken sitta kvar efter blomningen.

Kan man Fröså iris?

Tänk på att iris som liten ser ut som grässtrån, så rensa inte bort plantorna! Du kan också så dina frön från trädgårdsirisarna inne om du hellre vill: Så i mitten av februari i en kruka med såjord inomhus. Sandpappra fröna och låt dem sedan ligga i vatten i ett dygn. Ställ sådden svalt, mellan +10 - +15 grader.

Hur vill iris växa?

Iris växer med s k rhizomer, alltså underjordiska stamdelar eller ”knölar”. Dessa ska planteras mycket grunt så att den översta delen fortfarande är synlig. Plantorna kommer inte att trivas om man täcker dem med för mycket jord.

Hur delar man iris?

Lyckas med delning av iris

 1. Gräv upp irisplantan och du upptäcker att det har bildats en ring av nya rotknölar runt moder-rhizomen.
 2. Bryt försiktigt loss de största och finaste sido-rhizonerna. Klipp ned bladen till en tredjedels längd. ...
 3. Plantera knölarna på en varm, solig och väldränerad plats.

När ska man klippa ner iris?

Ge en liten dos tidigt på våren, en andra lika lätt dos en månad efter blomningen. Klipp bort den överblommade stjälken. Låt bladverket vara kvar över vintern. Klipp ned det innan ny tillväxt börjar.

Hur sköter man om iris?

Irisar älskar en varm, solig plats som ger löken sommartorka då den går i vila. Plantera tidigt på hösten eller på våren, ca 5-10 cm djupt, eller 3 gånger så djupt som lökens höjd. Fyll gärna igen med grovt grus som ytterligare värmer och luckrar jorden. Vattna efteråt så att löken får ordentlig kontakt med jorden.

Är iris perenn?

Ta hjälp av trädgårdsiris, Iris Germanica-gruppen, tidigare kallad skäggiris. En perenn som är härdig i hela Sverige, som älskar hopplösa lägen och mager jord, och som trivs praktiskt taget överallt där det är torrt och soligt.

Vår ska man plantera iris?

Irisen är en växt som trivs på knepiga platser i trädgården. Läget måste vara väldränerat, torrt och soligt. Jag blandar upp min jord med grus och tillsatte lite benmjöl vid planteringen. Vattna medan den rotar sig, därefter vill den stå torrt.

Vår trivs iris bäst?

Iris ur knöl-gruppen trivs bäst i sandhaltig och väldränerad jord och kan behöva gödslas lite vid både plantering och frampå hösten. En skäggfri iris trivs tvärt om i fuktiga växtplatser och kan rent av växa i grunt vatten, skäggfri iris är på förekommen anledning vanlig att se vid kanterna på många trädgårdsdammar.

Hur giftig är iris?

Växten, speciellt rotknölen, innehåller ämnen som är irriterande. Symtom: Kan ge sveda i mun och svalg samt magbesvär (t. ex. ont i magen, illamående, kräkningar och diarré).

Kan man plantera iris på våren?

Irisar älskar en varm, solig plats som ger löken sommartorka då den går i vila. Plantera tidigt på hösten eller på våren, ca 5-10 cm djupt, eller 3 gånger så djupt som lökens höjd. Fyll gärna igen med grovt grus som ytterligare värmer och luckrar jorden. Vattna efteråt så att löken får ordentlig kontakt med jorden.

Vilka perenner ska klippas ner på hösten?

Kantnepeta, vissa nävor och stäppsalvia till exempel kan hinna ett andra flor. Andra ser risiga ut när blommorna vissnar och kan klippas ner för att få förnyat bladverk. En del sorter blommar mer och längre om man regelbundet putsar bort vissna blommor, som violer till exempel.

Hur sköter man svärdslilja?

Vid avslagning av vass kan svärdslilja snabbt breda ut sig mellan vassruggarna då vilande frön plötsligt får ljus. Plantering kan även ske genom att sätta ner hela plantor och rotstockar på växtplatsen. Detta ger konkurrenskraftiga plantor som dessutom klarar yttre påverkan som frost och översvämning bra.

Är vår Iris?

Våririsen, Iris reticulata, blommar mycket tidigt, i södra Sverige redan i slutet av februari - början av mars beroende på hur vintern är. Den växer vild på torra bergssidor i Kaukasus. Blomsterstjälken är ca. 10 cm hög och blomfärgen är, beroende på namnsort, olika nyanser av blått samt vit med orangegul fläck.

Vilken jord till irisar?

Grovt grus, sandig jord eller stenparti är inga problem för irislöken som gärna växer i mager eller svagt kalkhaltig jord. Irisar älskar en varm, solig plats som ger löken sommartorka då den går i vila. Plantera tidigt på hösten eller på våren, ca 5-10 cm djupt, eller 3 gånger så djupt som lökens höjd.