:

Hur kan man läka sin sköldkörtel?

Innehållsförteckning:

 1. Hur kan man läka sin sköldkörtel?
 2. Vad händer om man får i sig för lite jod?
 3. När ska man inte äta jod?
 4. Vad ska man äta om man har problem med sköldkörteln?
 5. Varför är jod farligt?
 6. Varför ska man äta salt utan jod?

Hur kan man läka sin sköldkörtel?

Anpassa din livsstil för att underlätta läkning och få symtomlindring. Välj autoimmun kost (AIP) för att avlasta kroppens immunförsvar, stötta mag-tarmhälsan och minska risken för näringsbrister. Ta kompletterande blodprover på järnpanel, vitamin B12, folat, homocystein och D-vitamin för att utesluta näringsbrister.

Vad händer om man får i sig för lite jod?

Den som inte får i sig tillräckligt av ämnet kan drabbas av svår jodbrist. Symtom på detta är bland annat att man blir trött och lättare går upp i vikt. Bristen kan i sin tur leda till en sjukdom som kallas struma. Struma innebär att sköldkörteln inte får tillräckligt med jod och därmed växer.

När ska man inte äta jod?

Veganer som förstås missar jod i mejerier och fisk, men en riskgrupp är också de som äter mycket helfabrikat. – De som äter en stor del av sin mat som färdiglagad riskerar också att få i sig för lite jod då livsmedelsindustrier och vissa restauranger kan undvika joderat salt då det är dyrare än salt utan jod.

Vad ska man äta om man har problem med sköldkörteln?

Det kan vara nödvändigt att utreda (själv eller med hjälp) vad som är orsaken till stress eller matsmältningsproblem parallellt med att du ändrar kosten!

 • Stressreduktion. ...
 • Fisk. ...
 • Nötter. ...
 • Fibrer. ...
 • Färska frukter och grönsaker. ...
 • Sjögräs och alger. ...
 • Bönor, linser och ärtor. ...
 • Jodrika råvaror och hämmare.

Varför är jod farligt?

Samband mellan hypotyreos och för mycket jod Det är därför klokt att vid sköldkörtelsjukdom undvika kosttillskott som innehåller jod. Exempelvis algprodukter kan innehålla för mycket. Joderat salt är bra så länge mängden (jod) inte blir för stor.

Varför ska man äta salt utan jod?

Det finns naturligtvis också salter utan tillsatt jod. Varför? Jo, det brukar sägas att man ska undvika att använda salt med jod när man picklar grönsaker, gör inläggningar eller gravar lax. Bakgrunden är teorier om att jod i salt kan missfärga råvaran under inläggningsprocessen.