:

Kan stjärnor försvinna?

Innehållsförteckning:

  1. Kan stjärnor försvinna?
  2. När en stjärna dör?
  3. Hur kan man se stjärnor?
  4. Hur blir slutet när en stjärna dör?
  5. Kan man se stjärnor idag?

Kan stjärnor försvinna?

Stjärnorna på himlen kan verka vara eviga för liten människa här på jorden, men sanningen är att stjärnor ”dör” och försvinner hela tiden. Ofta går de hädan på ett dramatiskt sätt, t. ex. exploderar som supernovor.

När en stjärna dör?

och stjärnor dör Så länge som väte förbränns till helium så är stjärnan i jämvikt, men när den har förbrukat allt sitt väte, drabbas den av en energikris. Men då startar nya kärnreaktioner i det inre av stjärnan och helium förbränns till kol.

Hur kan man se stjärnor?

Med en vanlig kikare (t. ex. en ”7x50”, d.v.s. 7 gångers förstoring och 50 mm linser) kan man se många fler stjärnor än med blotta ögat, och en del objekt som är för svaga för ögat att upptäcka. Med en sådan kikare är det lätt att orientera sig bland stjärnorna, eftersom man ser en ganska stor del av himlen samtidigt.

Hur blir slutet när en stjärna dör?

Orionnebulosans massa är tillräckligt stor för att kunna skapa 10 000 stjärnor i samma storlek som vår sol. Under vintern går Orionnebulosan att se med vitögat. En stjärna skapas ur gas och när en stjärna dör så återgår den till att bli gas. Vid slutet på en stjärnas livstid så exploderar den som en supernova.

Kan man se stjärnor idag?

Venus går att se som morgonstjärna lågt i sydost vid 6-tiden, men bara för att den ligger ett stycke ovanför ekliptikan. Den 24/2 vid 5-tiden kan man från södra Sverige se stjärnan Antares nära nedanför den avtagande halvmånen i sydsydost.