:

Vilka kliniska biverkningar kan fluor ge?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka kliniska biverkningar kan fluor ge?
  2. Varför ska inte barn dricka Ramlösa?
  3. Vad är bieffekten av för mycket fluor?
  4. Vilka livsmedel är källor till fluor?
  5. Vad är ämnet fluor?

Vilka kliniska biverkningar kan fluor ge?

Om man får i sig för mycket fluor vid ett och samma tillfälle kan man få förgiftningssymptom vilket oftast innebär illamående. De mängder som man normalt behöver få i sig för att orsaka detta motsvarar dock att en normalväxt 2-åring skulle äta en hel tub med barntandkräm.

Varför ska inte barn dricka Ramlösa?

Barn under sju år rekommenderas att inte dricka Ramlösa från Döbelius källa regelbundet då det innehåller 2,3 mg Fluor som kan ge upphov till missfärgningar på barnens mjölktänder.

Vad är bieffekten av för mycket fluor?

  • En bieffekt av för mycket fluor är tandfluoros, fläckar på tänderna, som mest ses som ett estetiskt problem. För mycket fluor kan vara giftigt och leda till osteofluoros. Ostefluoros innebär ökad benmassa och bentäthet som ger smärta, stelhet och minskad rörlighet i lederna. Källor.

Vilka livsmedel är källor till fluor?

  • Livsmedel som är källor till fluor är fisk, till exempel sill och strömming och vissa drycker. Hur mycket fluor behöver vi varje dag? Det finns ingen rekommendation för fluor eftersom det inte räknas som ett livsnödvändigt spårämne.

Vad är ämnet fluor?

  • Fluor (latin: Fluorum) är ett icke-metalliskt grundämne med atomnummer 9 och den kemiska beteckningen F, tillhörande gruppen halogener. Fluor bildar en tvåatomig molekyl med sig själv i grundform, vilket resulterar i F 2, fluorgas. Fluor är det mest reaktiva och elektronegativa av alla grundämnen.