:

Vilken utrustning ska man ha vid skridskoåkning på naturis?

Innehållsförteckning:

 1. Vilken utrustning ska man ha vid skridskoåkning på naturis?
 2. Hur kan du avgöra om det är kärnis?
 3. Vilken utrustning måste du ha med vid Skridskoturen?
 4. Hur ska isdubbar sitta?
 5. Hur fort smälter is på sjö?
 6. Hur snabbt smälter isarna?
 7. Kan man ha skidpjäxor till långfärdsskridskor?
 8. Hur stark är kärnis?
 9. Var är de svaga punkterna på en is?

Vilken utrustning ska man ha vid skridskoåkning på naturis?

Förutom isdubbar och hjälm inkluderar en fullständig säkerhetsutrustning även ispik, räddningslina och flythjälp. En ryggsäck med höftbälte och grenrem samt ett ombyte kläder i vattentät förvaring fungerar bra som flythjälp. Ta med en mobiltelefon i vattentät förvaring. Barn bör alltid ha flytväst.

Hur kan du avgöra om det är kärnis?

Testa isens tjocklek Det ska vara minst tio centimeters kärnis för att du ska kunna gå på den. Kärnisen är genomskinlig och hård. Mörkare färg tyder på en tunnare is. Var försiktig om du ser tjocka drivor av snö, isen kan vara bortsmält under snön.

Vilken utrustning måste du ha med vid Skridskoturen?

Den absolut viktigaste utrustningen vid långfärdsskridskoåkning är skridskorna. Vilken skridsko man ska välja är en smaksak och något man själv får undersöka och pröva sig fram till....Skridskor

 • Skenor.
 • Pjäxor.
 • Bindningar.

Hur ska isdubbar sitta?

Isdubbar. Det är viktigt att ha isdubbar med sig ut på isen och att de sitter rätt. De ska sitta stadigt runt halsen, högt upphissade under hakan och utanför kläderna. Då är de lätta att få tag på och du skadar dig inte på dem om du ramlar i.

Hur fort smälter is på sjö?

En tumregel som brukar användas är en tiondels millimeter tillväxt per minusgrad och timma. Tio minusgrader i tio timmar ger då en centimeter is. Under idealiska omständigheter växer isen betydligt fortare.

Hur snabbt smälter isarna?

Trots att det finns mycket mer is runt Sydpolen är det isarna vid Nordpolen som nu smälter snabbast, enligt en ny studie. Avsmältningen i Arktis har trefaldigats, till 14 000 ton vatten per sekund.

Kan man ha skidpjäxor till långfärdsskridskor?

Går det att använda samma pjäxor till både längdskidor och långfärdsskridskor? Ja, med en kombipjäxa går det. Den har vriststöd som en skatepjäxa, men mjuk sula som en klassisk pjäxa. Detta är en lösning för dig som vill motionera och åka fort, för fikaturer finns lämpligare pjäxor.

Hur stark är kärnis?

En klar, genomskinlig och jämn kärnis (glansis) är starkast. I allmänhet bör en sådan is vara åtminstone 5 cm tjock, för att bära en människa. En vit, ogenomskinlig is är inte lika stark som kärnisen och bör vara åtminstone 10 cm tjock, innan den håller att gå på. Vid strömma ställen är isen alltid svag.

Var är de svaga punkterna på en is?

Lär dig var isens svaga platser är; ”vass, råk, brygga, bro, udde, avlopp, utlopp, inlopp, sund, grund och vindbrunn”. Tänk på att nyis, våris, snötäckt is och havsis kan vara svag. Ju högre fart du har, ju längre ut kommer du på svag is innan den brister och desto svårare blir räddningen.