:

Vilka djur får man jaga?

Innehållsförteckning:

 1. Vilka djur får man jaga?
 2. Varför skjuter man av djur?
 3. Vilka djur får man skjuta året om?
 4. Vilka djur får man inte skjuta?
 5. Varför måste vi jaga djur?
 6. Varför skjuter man inte djur i huvudet?
 7. Vad behöver man vid jakt?

Vilka djur får man jaga?

Svensk klövvilt innefattar älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, mufflonfår, vildsvin och myskoxe. Vid jakt på klövvilt gäller allmänna regler. Du måste anpassa jakten efter tillgången på vilt, och du måste ha tillgång till en hund som är särskilt tränad för att söka upp skadat vilt.

Varför skjuter man av djur?

Troféjakt. Jägare som inte nöjer sig med att gå i våra marker för att döda djur åker istället, för dyra pengar, till till exempel afrikanska länder för att få skjuta stora djur och hänga upp på väggen. Vilken moral och etik finns det bakom detta beteende av så kallade utbildade jägare.

Vilka djur får man skjuta året om?

Följ oss gärna på Facebook

 • Bäver. Bäver 1 okt – 15 maj. ...
 • Dovhjort. Hornbärande samt kalv: 1 sept – 30 sept. ...
 • Grävling. 1 aug – 31 jan. ...
 • Hare. 1 sept – 28(29) feb – Fälthare och Skogshare. ...
 • Iller. 1 sept – 28(29) feb. ...
 • Kronhjort. Skåne Län. ...
 • Kronhjort. Hela landet utom Skåne län. ...
 • Utanför kronhjortsskötselområde. 16 aug – 31 jan.

Vilka djur får man inte skjuta?

Grovt sagt kan man säga att jakttiderna huvudsakligen är under höst och vinter och att det är fri jakt på alla arter förutom älg, kronvilt och de stora rovdjuren där det på ett eller annat sätt sker via en tilldelning. Trots att jakten är fri på de allra flesta djurskjuter inte jägarna fler djur än stammen tål.

Varför måste vi jaga djur?

Att jaga är ett naturligt sätt att leva. Jakt är ett sätt att uthålligt skörda ett överskott som naturen ger. En betydelsefull del av jaktskickligheten är att nyttja den resursen klokt och inte ta ut mer än naturen producerar. En viktig del av den jaktliga upplevelsen är att jaga med etik.

Varför skjuter man inte djur i huvudet?

Skottet placeras bäst högt upp i halsen för att vara säker på att träffa vitala delar av hjärnan och ryggmärgen. Chansen är då också minst att man missar centrala nervsystemet. Skott i huvudet bör man undvika då det är lätt att missa hjärnan.

Vad behöver man vid jakt?

För att få jaga i Sverige behöver du ha statligt jaktkort. För att få licens för jaktvapen krävs godkänd jägarexamen. Här kan du läsa mer om de olika typer av jakt som förekommer i Sverige, samt vilka regler som gäller. Naturvårdsverket får många frågor om jakt.