:

Måste man anmäla om man kört på en grävling?

Innehållsförteckning:

  1. Måste man anmäla om man kört på en grävling?
  2. Vilka djur ska man bromsa för?
  3. När får man släppa hunden lös i skogen?
  4. Vilka djur måste man stanna för?
  5. När får jakthundar vara lösa?
  6. När på året får du tidigast släppa din drivande hund efter rådjur?

Måste man anmäla om man kört på en grävling?

ex. räv eller grävling, gäller inte någon formell anmälningsplikt till polisen. Är djuret skadat och måste avlivas eller ligger placerat mitt i vägbanan och utgör en fara för andra trafikanter är det ändå bra att rapportera olyckan.

Vilka djur ska man bromsa för?

Väj inte för rådjur eller småvilt (alla djur som är lägre än bilens motorhuv). Om ett rådjur eller småvilt kommer upp framför bilen ska du i första hand bromsa för att försöka undvika en kollision. Kan man inte stanna för djuret är det viktigt att man inte väjer.

När får man släppa hunden lös i skogen?

Naturvårdsverkets tolkning av lagen är att om en hund ska hindras från att springa lös måste den i de allra flesta fall hållas i koppel. Det är bara extremt väldresserade hundar som kan gå lösa under tiden den 1 mars till den 20 augusti. I praktiken ska hunden, om den är lös, vara högst någon meter ifrån dig.

Vilka djur måste man stanna för?

Du måste göra en anmälan, ställa ut triangel och markera olycksplatsen även om djuret inte är synbart skadat eller ligger avlidet kvar på platsen. Skyldigheten gäller: älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv lo, utter, örn och mufflonfår. Att inte anmäla en viltolycka med nämnda djur är straffbart.

När får jakthundar vara lösa?

Under tiden 1 mars till 20 augusti måste du enligt lag hålla din hund under extra stor uppsikt när ni är ute i naturen. Hunden ska i praktiken hållas i koppel och det gäller såväl sällskapshundar som jakthundar. Det är bara extremt väldresserade hundar som kan lösa under tiden 1 mars till 20 augusti.

När på året får du tidigast släppa din drivande hund efter rådjur?

Hindras från att springa lösa Det handlar bland annat om hundar som enbart jagar grävling och/eller vildsvin. De får komma loss redan den 1 augusti. Men hund som också förföljer annat vilt än grävling och vildsvin får alltså inte släppas loss före den 21 augusti, eller ännu senare om de jagar rådjur eller hjort.