:

Hur påverkar solen oss människor?

Innehållsförteckning:

  1. Hur påverkar solen oss människor?
  2. Vad händer med kroppen när man solar?
  3. Är det nyttigt med sol?
  4. Vilken gas släpper växterna ut vid fotosyntesen?
  5. Vad behövs för att ett träd ska växa?

Hur påverkar solen oss människor?

Solens UV-strålning gör att huden kan bilda D-vitamin. Hur länge en person behöver vara i solen för att bilda D-vitamin är individuellt. Under vintern när det inte produceras något aktivt vitamin D är människor i Norden mer beroende av D-vitamin från kosten. D-vitamin bildas i huden när vi är ute i solen sommartid.

Vad händer med kroppen när man solar?

I nedre delen av överhuden, i det så kallade basalcellslagret, finns pigmentcellerna, melanocyterna. När dessa utsätts för solljus bildar de färgpigmentet melanin, ett färgämne som gör huden brunare för att skydda huden mot solens skadliga strålar. Melanin bildas i melanocyterna, men sprider sig sedan i hela överhuden.

Är det nyttigt med sol?

Att sola minskar risken för både diabetes och blodproppar i benen. Det visar en forskargrupp i Lund, som vill tona ner talet om solstrålarnas farlighet. – Att sola är mer nyttigt än farligt, så länge man inte bränner sig!

Vilken gas släpper växterna ut vid fotosyntesen?

Gröna växter kan, tillsammans med ljusenergin i solens strålar, omvandla koldioxid och vatten, till druvsocker (glukos) och syrgas. Reaktionen kallas för fotosyntes. Koldioxiden tar växterna från luften genom klyvöppningarna, som sitter på undersidan av bladen.

Vad behövs för att ett träd ska växa?

Precis som du så behöver träd och andra levande växter näring och energi. För att växa och överleva behöver gröna växter energi (socker). Växterna får sin energi genom en process som kallas fotosyntes. Växter som är gröna har ett ämne som heter klorofyll som finns i de gröna växternas celler.