:

Vad ska man ta mot artros?

Innehållsförteckning:

  1. Vad ska man ta mot artros?
  2. Kan träning förvärra artros?
  3. Vad ska man äta när man har artros?
  4. Kan artros försvinna?
  5. När blir man opererad för artros?

Vad ska man ta mot artros?

För de flesta räcker det med receptfria läkemedel såsom de antiinflammatoriska preparaten Ipren, Voltaren eller Diklofenak. Även paracetamol i form av t. ex. Alvedon och Panodil kan ge tillräcklig smärtlindring vid artros.

Kan träning förvärra artros?

Forskning har inte kunnat visa att löpning på hobbynivå förvärrar eller påskyndar förloppet vid knäartros. För de flesta går det fint att fortsätta springa för att motionera, att ge sig ut på löprundor i skogen eller på löpband. Däremot kan man behöva anpassa sin träning efter sina artrosbesvär.

Vad ska man äta när man har artros?

Den kost som vi rekommenderar är enligt nordiska näringsrekommendationerna och det innebär rikligt med grova grönsaker och rotsaker, fiber och fullkorn, regelbundet intag av fet fisk två till tre gånger per vecka, bra fettkvalitet, vilket innebär högt intag av omättade fetter samt att du äter regelbundet.

Kan artros försvinna?

Artros kännetecknas av obalans mellan uppbyggnad och nedbrytning i ledbrosket, där de nedbrytande faktorerna överväger. Ledbrosket blir trådigt, tunnas ut och kan så småningom försvinna helt.

När blir man opererad för artros?

Knäartros går inte att bota, men kan behandlas genom att minska belastningen på knäleden, exempelvis med hjälp av korrekt träning samt viktminskning vid övervikt. Om det inte hjälper kan en protes behöva opereras in för att ersätta den slitna leden.