:

Varför har män häxor på påsk?

Innehållsförteckning:

  1. Varför har män häxor på påsk?
  2. Vad har män på sig som påskkärring?
  3. Vart flyger påskkärringar?
  4. Vart flyger påskkärringarna på påskafton?
  5. Hur målar man en påskkärring?

Varför har män häxor på påsk?

Att klä ut sig till påskkärring och pryda påskriset med små häxor har sitt ursprung i de stora blodiga häxprocesserna på 1600-talet då man enligt folktron ansåg att djävulen själv bjöd in häxorna till fest på skärtorsdagen.

Vad har män på sig som påskkärring?

Fakta om påskkärringar De hade täckande masker, kvast och ibland även smörjhorn och kaffepanna. De kunde också skrämmas genom att till exempel kasta ner sten i skorstenarna. Enligt sägen reser påskkärringarna till Blåkulla för att umgås med djävulen natten till skärtorsdagen.

Vart flyger påskkärringar?

Man vet att sedan fanns i Västsverige i början på 1800-talet och att den sedan spred sig snabbt över landet i början på 1900-talet. I östra Sverige är det vanligast att man går påskkärring på Skärtorsdagen medan det är på Påskafton som påskkärringarna är i farten i Västsverige och i Finland.

Vart flyger påskkärringarna på påskafton?

I sägnerna flyger häxorna på smorda kvastar till Blåkulla för att träffa Djävulen själv. Ordledet "skär" kommer av ordet "skära", som betyder rening. I den bibliska berättelsen om Jesus sista dagar tvättar han lärjungarnas fötter och instiftar nattvarden.

Hur målar man en påskkärring?

En liten snusnäsduk eller mammas tubhalsduk funkar lika bra för kärringen till påsk. En rutig skjorta skapar rätta känslan! Här ser vi att även skalett över axlarna passar påskkärringar väldigt fint! Vill man slå på lite större kan man också skriva påskbudskap i ansiktet med sminkpenna.