:

Hur lägger man Trallrutor?

Innehållsförteckning:

  1. Hur lägger man Trallrutor?
  2. Hur lägga trall rakt?
  3. När är det bäst att olja in altanen?
  4. Vilket avstånd mellan Trallbrädor?
  5. Hur får man en altan rak?
  6. Hur skarvar man trädäck?
  7. Var börjar man lägga trall?
  8. När ska man olja in impregnerat?

Hur lägger man Trallrutor?

Hur lägga sin trall? På samma sätt som du lägger ett pussel, du börjar med en platta i hörnet på din balkong och från den så sticker det ut hakar i trallens kant, ta nästa bit och haka fast den i den första, fortsätt på samma vis tills balkongen är täckt. Enkelt och snabbt även om man inte är hantverkare.

Hur lägga trall rakt?

Trätrall och brädor till terrasser, altaner och trädäck är sällan helt raka och då måste de tvingas på plats. Om brädorna inte är lika långa som terrassen ska du lägga den med förskjutna skarvar. Här visar vi hur du får brädorna på plats och skapar ett läckert trädäck.

När är det bäst att olja in altanen?

Optimalt är om utomhustemperaturen är mellan 10-20°C och det är molnigt. Direkt solljus gör att oljan hinner torka innan den hunnit sugas in i träet, molniga dagar är därför bäst.

Vilket avstånd mellan Trallbrädor?

Kant-till-kantavstånd

Typ av trallBredd (mm)Avstånd kant-till-kant (mm)
Impregnerad och linolje-, tryck- och värmeinfärgad trall, till exempel enligt Royal-metoden120126
145152
Värmebehandlad trall9295
105109

Hur får man en altan rak?

För att en rak trall krävs att du håller tungan rätt i mun. Trallbrädor har ofta breddavvikelser som kan leda till att din trall blir en ”solfjäderstrall”. Lösning: Mät varje trallbräda då de kan variera i bredd pga fuktkvoten. För snyggast slutresultat bör hela radens förlängning ha samma virkesbredd.

Hur skarvar man trädäck?

Skarvar bör undvikas genom att använda hela längder. På större ytor är det oundvikligt med skarvar. Dessa ska utföras stumt över stöd enligt Figur 4. Vid skarv görs påsalning med 45×95 spikreglar på båda sidor om golvbjälken för att få optimal infästning vid en skarv.

Var börjar man lägga trall?

Börja i ytterkant och jobba inåt mot fasaden. Kontrollera att trallbrädorna läggs med den konvexa sidan uppåt så vattnet rinner av.

När ska man olja in impregnerat?

Vi rekommenderar att tryckimpregnerat virke får stå obehandlat en säsong innan det behandlas. Du kan behandla eller måla tryckimpregnerat virke när fukthalten är lägre än 16% i träet och när de ämnen som finns i impregneringen urlakats. Det brukar vara först efter att det stått uppsatt en säsong.