:

Varför blir färskpotatisen vattnig?

Innehållsförteckning:

  1. Varför blir färskpotatisen vattnig?
  2. Varför lägger man potatis i kallt vatten?
  3. Varför blir ibland potatisen seg och blöt?
  4. Varför lägger man papper på kokt potatis?
  5. Hur länge ska potatisen blomma?

Varför blir färskpotatisen vattnig?

Lagom mängd vatten Koka inte potatisen i för mycket vatten, vattnet ska precis bara täcka potatisen. Används för mycket vatten kan potatisen bli vattnig i smaken.

Varför lägger man potatis i kallt vatten?

Rå, skalad potatis kan förvaras tillfälligt i kallt vatten. Då missfärgas den inte. Det är dessutom ett sätt att få potatis som mjuknat att bli hård igen.

Varför blir ibland potatisen seg och blöt?

Potatis som kokas för länge och på för låg temperatur riskerar att suga åt sig vätska. Det gör att stärkelsen i potatisen sväller och den blir både seg och vattnig. Potatisen ska inte heller ligga i blöt i kokvattnet i onödan, då blir den vattnig och faller lättare sönder. Och näringen urlakas och hamnar i vattnet.

Varför lägger man papper på kokt potatis?

Tänk då hur mycket ånga som är där inne innan locket lyfts. Jag lägger en bit hushållspapper på potatisen innan jag lägger på locket så suger pappret upp vattnet istället för att pottisen blir vattnig.

Hur länge ska potatisen blomma?

Jag börjar skörda min potatis ungefär tre månader efter det att knölarna satts i jord. Ett annat riktmärke kan vara att plantorna blommar. Inte all potatis blommar, så tremånaderstricket brukar vara bäst.