:

Hur funkar handdukstork?

Innehållsförteckning:

 1. Hur funkar handdukstork?
 2. Hur kopplar man in en handdukstork?
 3. Vilken glykol till handdukstork?
 4. Hur stänger man av en handdukstork?
 5. Hur mycket värme ger en handdukstork?
 6. Kan man ersätta element med handdukstork?
 7. Kan det börja brinna av en handdukstork?
 8. Hur montera vattenburen handdukstork?
 9. Kan man laga en handdukstork?
 10. Hur får man ut lådan från skenorna Svedbergs?
 11. Kan man ha en handdukstork istället för element?
 12. Är handdukstork bra?
 13. Hur varm får en handdukstork vara?
 14. Hur många watt på handdukstork?
 15. Hur många watt ska man ha på en handdukstork?

Hur funkar handdukstork?

En vattenfylld handdukstork kopplar du in på varmvattensystemet (samma som elementen nyttjar). Den funkar med andra ord bara där ett sådant system redan finns eller planeras att byggas. Den stora fördelen med en vattenburen handdukstork är att den ersätter ett element i badrummet.

Hur kopplar man in en handdukstork?

Tryck på handdukstorken med väggfästena på insatserna som sitter i väggen och koppla in sladden i eluttaget. Montera fönster och dörrar i väggens varma del, även om du inte tänker isolera byggnaden. Detta gör att du i framtiden enkelt kan isolera utan att modifiera befintliga konstruktionslösningar.

Vilken glykol till handdukstork?

Om det inte är en handdukstork med elslingor ska denna fyllas med vatten, om det finns risk till att den fryser så kan man blanda i 5% glykol i det. Den ska fyllas så det är ca 2 cm kvar upp till toppen. Se vår instruktionsfilm om påfyllnad och montering av handdukstorkar.

Hur stänger man av en handdukstork?

Ratten på utsidan styr vattnet in i torken, vrider du den medurs så stänger du kranen och inget varmvatten kommer in. Att den är kopplad med både el och vatten är för att på sommaren brukar inte värmen vara påslagen så då är vattnet kallt, då kan man köra på el istället om man ändå vill torka handdukarna.

Hur mycket värme ger en handdukstork?

Vill du ha mer än enbart varma handdukar och att handdukstorken även ska fungera som värmekälla finns det lite mer att tänka på. Välj en handdukstork där det är tätt mellan rören och med en effekt på 50-80W/m².

Kan man ersätta element med handdukstork?

Värmen i ditt badrum behöver inte komma ifrån ett element. Det går nämligen att ersätta badrummets element med en handdukstork, så länge den är i rätt storlek. Handdukstorkar kan vara lika effektiva värmekällor som element, men är mer funktionella och ofta mycket snyggare.

Kan det börja brinna av en handdukstork?

Handdukstorken som hängde på väggen hade alltså blivit så het att den fick handduken som hängde på den att börja brinna. Branden orsakade stora skador i badrummet. Delar av väggarna smälte och hela badrummet måste renoveras om. Men lyckligtvis hann branden aldrig sprida sig.

Hur montera vattenburen handdukstork?

Steg 1: Ansluta rör och ventiler

 1. Montera vattenventilens stigarrör med tillhörande mutter i ett av de nedre hålen på torken – stigarröret har fasade kanter nedtill så att fast nyckel alternativt skiftnyckel kan användas. ...
 2. Därefter monteras ventildelen med den lekande mutter som nu sitter på torken.

Kan man laga en handdukstork?

67314492), medan LVIs handdukstorkar har ett fast montage, där man inte kan byta elpatron. Elpatronen E03 får monteras endast i Purmos vattenburna handdukstorkar och fast elinstallation ska utföras av behörig elinstallatör.

Hur får man ut lådan från skenorna Svedbergs?

Dra ut lådan, på undersidan av lådan vid skenorna finns det två gråa clips, ett på vardera sida. Tryck dessa in emot mitten samtidigt och lyft sedan av lådan ifrån skenorna. För att sätta dit lådan igen, dra ut skenorna lägg på lådan och stäng sedan lådan för att säkerställa att lådan låses fast.

Kan man ha en handdukstork istället för element?

Värmen i ditt badrum behöver inte komma ifrån ett element. Det går nämligen att ersätta badrummets element med en handdukstork, så länge den är i rätt storlek. Handdukstorkar kan vara lika effektiva värmekällor som element, men är mer funktionella och ofta mycket snyggare.

Är handdukstork bra?

En handdukstork är ett bra sätt att hålla handdukarna varma och fräscha mellan tvättarna. Genom att låta handdukarna torka ordentligt efter användning undgår du dålig lukt och behöver inte tvätta lika ofta – vilket är bra både för miljön och livslängden på handdukarna.

Hur varm får en handdukstork vara?

Handdukstork för varm Oftast är detta ingen fara då maxtemperaturen ligger mellan 45–63 °C. En orsak till att handdukstorken upplevs som för varm kan vara att du har en hög rumstemperatur i badrummet och har precis lastat på handdukar.

Hur många watt på handdukstork?

Energispartips i badrummet

Apparater i badrummetEffekt
Rakapparat/hårtrimmer4-8 W
Handdukstork20-50 W
Plattång100 W
Golvvärme80-100 W/kvm

Hur många watt ska man ha på en handdukstork?

Handdukstorkens effekt finns angiven var för sig. Effekten är beroende av temperaturerna i värmesystemet (vattenburna modeller) och av elpatronens effekt. Elpatronens effekt varierar mellan W beroende på om man skall använda handdukstorken som tork eller delvis som värmande element.