:

Varför får kattungar olika färger?

Innehållsförteckning:

  1. Varför får kattungar olika färger?
  2. Är ragdoll Knäkatt?
  3. Vilken kattras är min katt?
  4. Har katter blå ögon när de föds?
  5. Kan en hankatt ha tre färger?

Varför får kattungar olika färger?

Vissa egenskaper som pälsens färger och mönster beror framför allt på arvet och påverkas mindre av miljön. Raskattuppfödare använder ofta sin kunskap i kattgenetik för att till exempel fram vissa färger och mönster på kattungarna. Stamtavlan på föräldradjuren visar färger och mönster i många generationer tillbaka.

Är ragdoll Knäkatt?

Generellt sett är en ragdoll ingen utpräglad knäkatt. Oftast föredrar den att ligga och gosa tätt intill sina människor. I regel är den mycket lätthanterlig och medgörlig, vilket underlättar vid borstning/kamning, kloklippning, bad och tandborstning.

Vilken kattras är min katt?

Klassificeringen av kattraser baseras ofta på pälslängden. Det finns långhåriga katter katter som perserkatten och katter med halvlång päls som turkisk van eller norsk skogskatt. Men den största gruppen är korthåriga katter, till exempel british shorthair, german rex eller russian blue.

Har katter blå ögon när de föds?

Visste du att alla kattungar föds med blåa ögon? Först när kattungarna är ungefär en månad gammal så ändras färgen.

Kan en hankatt ha tre färger?

Man kan också ha en gen som “späder ut” färgen. Har man den genen blir man istället grå och ljusröd. I sällsynta undantagsfall ser man en trefärgad hankatt, men då beror det på någon form av kromosomfel, t. ex kan hankatten ha 2 X-kromosomer och en Y-kromosom.