:

Hur noga måste man skrapa?

Innehållsförteckning:

 1. Hur noga måste man skrapa?
 2. Måste man skrapa bort all färg?
 3. Måste man skrapa innan målning?
 4. När kan man börja skrapa huset?
 5. Måste man Grundmåla redan målad fasad?
 6. Kan man måla över gammal färg?
 7. Vad händer om man inte tvättar innan målning?
 8. Hur många strykningar vid ommålning?
 9. Hur får man bort fasadfärg?
 10. Hur långt innan ska man tvätta huset innan målning?
 11. Måste man alltid Grundmåla?
 12. Kan man Grundmåla med vanlig färg?
 13. Kan man slipa bort färg?

Hur noga måste man skrapa?

Skrapa. Du behöver bara skrapa bort färgen som sitter löst eller flagnar. Slarva inte, en dåligt skrapad fasad gör att färgen kommer fästa sämre sen. Den här delen av jobbet är tuff, ta en del av fasaden i taget.

Måste man skrapa bort all färg?

Men det är inte alltid man behöver ta bort all färg – har det kommit in fukt t ex måste du först se till att stoppa den innan det går att måla om, och då kanske det räcker med att avlägsna färgen just där. Har någon fuskat med underarbetet tidigare är det bara den färg som sitter löst du behöver skrapa bort.

Måste man skrapa innan målning?

Förbered fasaden inför målning Om du har en obehandlad träfasad som stått ett tag och grånat ska du exempelvis borsta den med stålborste, medan den som har en tidigare målad träfasad måste tvätta den och skrapa bort löst sittande färg.

När kan man börja skrapa huset?

Planerar du att måla om huset i sommar – börja med förarbetet redan nu. Lasse Nordlander vid Ålunds färg i Fränsta råder alla att vara ute i god tid. – Redan nu kan man börja tvätta huset och skrapa bort gammal färg, då är ju allt klart när värmen kommer och det är dags att måla.

Måste man Grundmåla redan målad fasad?

Om fasaden aldrig tidigare varit målad bör alla ytor som ska målas med täckfärg också grundmålas. Grundfärgen gör att täckfärgen fäster bättre och gör underlaget vattenavvisande vilket minskar risken för fuktskador.

Kan man måla över gammal färg?

Övermålning på hårt sittande gammal färg, som inte är linoljefärg, brukar i de allra flesta fall fungera utmärkt. Man trollar inte bort den gamla färgen genom att måla över den, och linoljan kan inte tränga in i träet, men det kanske inte behövs alla gånger.

Vad händer om man inte tvättar innan målning?

De första angreppen av mögelsporer är inte synliga för ögat och tar sig igenom färgen ifall de finns kvar på fasaden. Var noga med att skölja bort all tvättvätska med rent vatten. Tvättning av fasaden är sedan att rekommendera ungefär vart annat år sedan huset målats, för att minimera risken för svartmögel.

Hur många strykningar vid ommålning?

Hur många strykningar måste jag göra? På ny fasad, normalt en grundning och två färdigstrykningar. På tidigare målat, 1-2 färdigstrykningar beroende på fasadens skick. Är skicket mycket dåligt kan du behöva grunda också.

Hur får man bort fasadfärg?

Varmluftspistolen är ett väl beprövat verktyg för att få bort gammal färg, och idag också en av de vanligaste. Värmen från pistolen får färgen att lossna från underlaget. Det gör att färgen relativt enkelt kan dras loss i sjok och tillsammans med en bra skrapa blir varmluftspistolen ett kraftigt verktyg mot färgen.

Hur långt innan ska man tvätta huset innan målning?

Om din fasad stått omålad/obehandlad i mer än 4-6 veckor bör du tvätta fasaden, annars räcker det med att borsta den ordentligt. Om det är en tidigare målad fasad, börja med att tvätta den antingen med vanlig fasadtvätt och/eller alg- och mögeltvätt om fasaden blivit angripen.

Måste man alltid Grundmåla?

Att grundmåla väggar rekommenderas, men är inget måste. Det beror på ytan. För att ta rätt beslut, borde du testa hur bärkraftig ytan är och hur bra den suger upp. Om du ska måla eller har valt en tapet i en ljus nyans bör du alltid grundmåla först, då risken finnas att den gamla väggfärgen annars lyser igenom.

Kan man Grundmåla med vanlig färg?

Färgen blir då matt, får hög torrhalt (fyller ut ojämnheter i underlaget väl) och blir lätt att slipa, det vill säga passar bra som grundfärg. En färg med låg PVK har mycket bindemedel och lite fyllnadsmedel, i princip bara pigment.

Kan man slipa bort färg?

Man kan ta bort gammal lack och färg snabbt och effektivt med en vinkelslip, men det finns risk att det bildas spår. Eftersom det tar lång tid att slipa ner spåren i efterhand är det opraktiskt, och därför behövs en mer lönsam lösning för att ta bort gammal färg från trä.