:

Vilka ord skrivs med stor bokstav?

Innehållsförteckning:

 1. Vilka ord skrivs med stor bokstav?
 2. När ska man använda gemener?
 3. Vad heter en liten bokstav?
 4. Vad är gemener och versaler?
 5. När skriver man Sverige med stor bokstav?
 6. Vad betyder bokstäverna?
 7. Är månad egennamn?
 8. Är gemen korsord?
 9. Varför finns det både stora och små bokstäver?
 10. Hur stavas månaderna?

Vilka ord skrivs med stor bokstav?

Huvudregeln är att egennamn och personnamn skrivs med stor begynnelsebokstav och beskrivande beteckningar med liten. Låt säga att Christer vill ha semester i Alperna (egennamn) när han kommer hem. Han kanske till och med vill hyra en stuga i de franska alperna (beskrivande beteckning).

När ska man använda gemener?

Företagsnamn och varumärken Företagsnamn som är en förkortning som går att uttala som ett namn skrivs med stor första bokstav, och resten små (gemener) . Du skriver alltså Ikea, Ica och Saab. Produktnamn med avvikande stavning ska skrivas utifrån standardregler för löpande text.

Vad heter en liten bokstav?

Artnamnet skrivs alltid med liten bokstav. Semikolon följs normalt av liten bokstav. Sist kommer åtskillnad mellan olika typer med lika egenskaper med en liten bokstav. En stor bokstav betecknar en dominant gen och en liten bokstav en recessiv gen.

Vad är gemener och versaler?

Gemener är (särskilt använt om tryckt text) den mindre varianten av alfabetets bokstäver, i vardagligt tal benämnda som de "små bokstäverna" (a, b, c...). Alfabetets "stora bokstäver" (A, B, C...) heter versaler.

När skriver man Sverige med stor bokstav?

Man skriver svensk. Principen är att namn på länder (t. ex. Sverige och Frankrike) skrivs med stor bokstav, medan substantiv som betecknar personer (t.

Vad betyder bokstäverna?

Ordet bokstav kommer ifrån att bokstäver förr bestod av raka linjer (stavar eller stäver) som ristades in i trä eller andra material. Första halvan av ordets betydelse är mer osäker men det kan vara så att ordet bok från början var samma ord som trädet bok.

Är månad egennamn?

Enligt Svenska Akademins grammatik ska namn på veckodagar och månader skrivas med liten begynnelsebokstav. Detta beror på att veckodagar och månader ska ses som individuativa (räkningsbara) substantiv, och eftersom veckodagar och månader som bekant återkommer, ska de därför inte ses som unika händelser (Teleman m. fl.

Är gemen korsord?

Synonymer till gemen

 • elak, simpel, lumpen, nedrig, tarvlig, taskig, usel, lågsinnad, perfid, illvillig, lömsk, ondsint, infam, skändlig, skurkaktig.
 • vanlig, allmän; gemene man folk i allmänhet.
 • gemena (bokstäver) små bokstäver.

Varför finns det både stora och små bokstäver?

Kombinationen av stora och små bokstäver gör en text lättare att överskåda och därmed lättare att läsa. En stor bokstav markerar ju till exempel att en ny mening börjar, eller att det är frågan om ett namn. Även interpunktion och styckesindelning ökar läsbarheten.

Hur stavas månaderna?

I svenskan skrivs alla månader och veckodagar med små bokstäver. Skriv alltså maj och inte Maj, fredag och inte Fredag.