:

Hur kan man Mortla utan mortel?

Innehållsförteckning:

 1. Hur kan man Mortla utan mortel?
 2. Hur ofta ska man vattna färska kryddor?
 3. Kan man plantera örter tillsammans?
 4. Hur tar man hand om timjan?
 5. Vad använda istället för mortel?
 6. Vad kan man göra i en mortel?
 7. Hur mycket vatten ska mynta ha?
 8. Hur länge håller färska örter?
 9. Vilka kryddor trivs i samma kruka?
 10. Vad ska man inte odla tillsammans?
 11. Hur ska man klippa timjan?
 12. Hur gör man med färsk timjan?
 13. Vad gör man utan mortel?
 14. Vad kan man göra med en mortel?
 15. Hur man mortlar?

Hur kan man Mortla utan mortel?

Har du ingen mortel kan du krossa kardemummakärnorna med kavel eller lägga dem mellan två skärbrädor och trycka till - allt för att få ut mest smak!

Hur ofta ska man vattna färska kryddor?

Vattna rikligt men sällan, kryddorna får inte torka ut, men heller inte stå blöta. Känn efter med fingret i jorden. Ge plantorna en giva näring på våren, och en gång i september. Var försiktig med att gödsla för ofta så att de inte växer för fort.

Kan man plantera örter tillsammans?

Örter som trivs ihop: Mejram, dill, gräslök och kamomill. Rosmarin och timjan. Salvia och oregano. Persilja, dill och gräslök.

Hur tar man hand om timjan?

Växtplatsen ska vara så solig som möjligt, men halvskuggigt fungerar också. Etablerade plantor har inga problem att klara torka, men om du har nysatta plantor så får du passa lite mer med vattningen tills de rotat sig ordentligt. Klipp gärna ner plantorna något efter blomningen så blir de tätare och finare.

Vad använda istället för mortel?

Använd vitlökspress istället för mortel för at krossa hela pepparkorn. Särskilt bra på campingsemestern! Använd en "matsax"! Med den kan du klippa kött och bacon, mycket lättare än att använda kniv.

Vad kan man göra i en mortel?

En mortel används oftast till att stöta eller krossa kryddor, t. ex. saffran, brödkryddor och peppar. Även bra till att krossa kex till cheesecake.

Hur mycket vatten ska mynta ha?

Mynta behöver vatten och om du odlar i kruka inomhus eller i skydd för regnet så ska du se till att vattna ordentligt med jämna mellanrum. Mynta trivs bäst när det får stå på en plats som är solig men mår bra även i halvskuggiga områden.

Hur länge håller färska örter?

Förvaring & hållbarhet. De flesta örter ska förvaras i kylskåp, 5-8 grader C. De håller ca en vecka (från odling) om örten förvaras på rätt sätt.

Vilka kryddor trivs i samma kruka?

Vill du plantera olika kryddor i samma kruka kan det vara bra att tänka på deras vattenbehov. Timjan, rosmarin, oregano och mynta, persilja och gräslök är några sorter som har ungefär samma behov. Basilika är bäst att ha för sig själv eftersom den är lite extra känslig.

Vad ska man inte odla tillsammans?

Kombinationer att undvika

 1. Potatis och bondbönor. Jag undviker den kombinationen eftersom bondbönorna lätt kvävs av all potatisblast. ...
 2. Kål och lök. Löken hämmas ordentligt bakom eller under de stora kålplantorna och får inte det ljus de behöver. ...
 3. Kål och tomat. ...
 4. Morot och lök (varannan rad). ...
 5. Palsternacka och rädisa.

Hur ska man klippa timjan?

Timjan tillhör den trevliga gruppen vedartade kryddväxter, och är därigenom en sk. halvbuske. Det helt okey att klippa den så snart den värsta frostrisken är över. Hur väl den lille kompisen från medelhavsområdet klarar vintern i vårt klimat beror framförallt på växtläget.

Hur gör man med färsk timjan?

Den smakrika örten passar bra tillsammans med andra Medelhavsörter som rosmarin, lagerblad, basilika och oregano. Du kan strö färska timjanblad över dina rätter; den lite hårdare kvisten kan koka med i varma rätter men ska fiskas upp före servering. Tänk också på att smaken blir starkare vid upphettning.

Vad gör man utan mortel?

Använd vitlökspress istället för mortel för at krossa hela pepparkorn. Särskilt bra på campingsemestern! Använd en "matsax"! Med den kan du klippa kött och bacon, mycket lättare än att använda kniv.

Vad kan man göra med en mortel?

En mortel används oftast till att stöta eller krossa kryddor, t. ex. saffran, brödkryddor och peppar.

Hur man mortlar?

Mortlar består av ett kärl (skål) och en stöt (pistill), med vilken man krossar kryddor, medikamenter o.d. eller i vilken man kan mosa olika slags varor t. ex. pesto eller vitlök. I stället för stöt var det förr populärt att använda en kanonkula, bl.