:

Hur gick månlandningen till?

Innehållsförteckning:

  1. Hur gick månlandningen till?
  2. Hur lång tid tog första Månresan?
  3. Hur många landningar på månen?
  4. Vad var apolloprojektet?
  5. Hur sändes månlandningen?
  6. Vilka var de två första människorna på månen?
  7. Hur mycket kostar det att åka till månen?
  8. Vad är det som skuggar månen?
  9. Vilken Apollo exploderade?
  10. Hur lång tid tog resan till månen 1969?

Hur gick månlandningen till?

Besättningen på Apollo 11 bestod av befälhavaren Neil Armstrong, Edwin Aldrin och Michael Collins. Den 19 juli gick rymdkapseln in i en bana runt månen och den 20 juli kopplades månlandaren Eagle (Örnen) bort från kapseln Apollo. Ombord på månlandaren fanns Armstrong och Aldrin.

Hur lång tid tog första Månresan?

Apollo 11

Statistik för uppdraget
Tid i omloppsbana kring månen59 h 30 min 25,79 s
Månlandning, 20:18:04 UTC
Månuppskjutning, 17:54 UTC
Månprover, vikt21,55 kg

Hur många landningar på månen?

Människan på månen Månen är det enda objektet i solsystemet som har besökts av människan själv, förutom jorden. Tolv astronauter gick på dess yta under sex månlandningar med Apollofarkoster (Apollo 11, 12, 14, 15, 16 och 17) mellan juli 1969 och december 1972.

Vad var apolloprojektet?

Månlandningen. Apollo 11 är den mest kända av rymdfärderna i Apolloprojektet. Miljoner TV-tittare följer starten från Cape Kennedy den 16 juli klockan 9:32 när den väldiga bärraketen Saturnus 5 lyfter med sin last, totalt ca 3 000 ton och med en höjd av omkring 130 meter.

Hur sändes månlandningen?

Neil Armstrong och Buzz Aldrin i en träningsanläggning på jorden. Enligt konspirationsteorier skulle bilderna och filmerna från månen i själva verket vara tagna i sådana anläggningar. Buzz Aldrin hälsar flaggan, den allra första amerikanska flaggan på månen, den .

Vilka var de två första människorna på månen?

Efter en färd på fyra dygn lägger sig farkosten i en bana runt månen. Astronauterna Aldrin och Armstrong flyttar över till månlandaren, kopplar loss den och genomför en landning i Stillhetens hav. Där sänder Armstrong sitt första meddelande från månen till basen i Houston, Texas: ”Houston, här är Stillhetens bas.

Hur mycket kostar det att åka till månen?

Det finns fortfarande en plats kvar till en flygresa runt månen för ”en vanlig turist”. Biljetten kostar dock 150 miljoner dollar – motsvarande cirka en miljard kronor. Den första biljetten till resan år 2015 har köpts av ”en känd person”.

Vad är det som skuggar månen?

Vid de flesta fullmånar missar jordens skugga månen: månen passerar över eller under jordens skugga. Månfaserna beror i stället på att solen belyser månen från olika håll och den sida som är vänd bort från solen är alltid mörk. Om du tittar på månen så visar den solbelysta sidan åt vilket håll som solen befinner sig.

Vilken Apollo exploderade?

Haise ombord på Apollo 13 med destination månen. Efter nästan 60 timmar fick besättningen order om att starta värmefläktarna i syretankarna för att undvika att det flytande syret klumpade ihop sig. Just då exploderade syretank 2.

Hur lång tid tog resan till månen 1969?

Besättningen på Apollo 11: Neil Armstrong, Michael Collins och Buzz Aldrin. Resan till månen och tillbaka tog åtta dagar. Astronauterna återvände den 24 juli. När de nått månens omloppsbana klättrade Armstrong och Aldrin in i en månlandare kallad Eagle.