:

Vad betyder de olika siffrorna som finns på äggskalet?

Innehållsförteckning:

 1. Vad betyder de olika siffrorna som finns på äggskalet?
 2. Hur vet man var ägg kommer ifrån?
 3. Vad betyder koden på ägg?
 4. Vem säljer ägg?
 5. Vem är äggproducenten?
 6. Varför är det så svårt att skala ägg?
 7. Är alla hönsägg befruktade?
 8. Är ett ägg levande?
 9. Vad menas med ekologiska ägg?
 10. Vad får bonden för ägg?
 11. Får man sälja ostämplade ägg?
 12. Vilka olika äggprodukter finns det?
 13. Hur mycket kostar 1 kg ägg?

Vad betyder de olika siffrorna som finns på äggskalet?

Varje ägg märks med ett särskiljande nummer. Ett nummer kan vara till exempel 1SE999-11, som bilden visar. Siffrorna som kommer efter medlemstaten, i detta fall SE, identifierar värphönsanläggningen. Det är en unik kod för varje värphönsanläggning.

Hur vet man var ägg kommer ifrån?

I äggstocken bildar hönan äggulan, när äggulan är helt utvecklad släpps den ut i äggledaren. I äggledaren bildas äggvita runt äggula. Äggskalet bildas sedan. Nu är ägget klart att läggas.

Vad betyder koden på ägg?

Varje ägg har en rosa märkning/kod som talar om i vilket land ägget är producerat, vilken bonde som har haft ansvaret för hönornas skötsel och vilken inhysning hönorna har. Ägget kan också vara märkt med en "check" och är då av Certifierad Svensk Äggkvalitet.

Vem säljer ägg?

Sök etiketten

 • GoaGård. Kött, chark och fågel Mejeri och ägg.
 • Gunnarshögs Gård. Övrigt. ...
 • Bonnarps Hjortgård. Kött, chark och fågel Affärer och marknader. ...
 • Rosa Skattlådan. Mejeri och ägg Kött, chark och fågel Övrigt. ...
 • Hulta Gård. Mejeri och ägg Frukt och grönt Övrigt. ...
 • Sigvard Månsgård. ...
 • Rörumsro Frukt & Must. ...
 • Bokeslundsgården.

Vem är äggproducenten?

De sista siffrorna i koden på äggen visar vilken lantbrukare (äggproducent) som har producerat äggen. Om äggproducenten har flera stall kan märkningen även visa från vilket av stallen som äggen kommer från. Detta är dock en frivillig märkning. Stallet anges i så fall med den sista siffran (efter bindestrecket).

Varför är det så svårt att skala ägg?

Ett riktigt färskt ägg är svårskalat, eftersom de olika hinnorna klistrar fast vid varandra. Bäst är att koka ägg, som är minst 7-8 dagar gamla. Äggets ålder får du fram genom att räkna bakåt 28 dagar från det bäst-före-datum, som står angivet på förpackning. Skalningen underlättas om ägget kyls direkt efter kokningen.

Är alla hönsägg befruktade?

Alla ägg har vanligtvis en vit prick på sig, även butiksägg, så du behöver inte vara orolig för att alla ägg du äter är befruktade. Det är när ägget ser ut som denna, som ett öga och stor och rund ring runt den vita pricken, som du vet att ägget är befruktat.

Är ett ägg levande?

Ägg är den fortplantningsstruktur där fosterutvecklingen sker, och som inte tar emot näring från modern efter att den blivit fullt utvecklad. Ägget består ursprungligen av en enda cell, äggcellen, som befruktas av en spermie.

Vad menas med ekologiska ägg?

Höns som producerar ekologiska ägg går fritt i stora stallar. Beläggningen är något lägre än i övrig frigående produktion, d.v.s. max 6 höns per kvadratmeter tillgänglig yta. Hönsen ströbadar på golvet och har tillgång till sittpinnar i olika höjder och reden att lägga sina ägg i.

Vad får bonden för ägg?

Men handeln köper in mer än den säljer. Svinnet uppskattas till cirka 10 procent. Och med det inräknat får bonden ändå nästan hälften av det pris som potatisköparen betalar i butik. Bondens andel av värdet när det kommer till ägg är hela 39 procent.

Får man sälja ostämplade ägg?

Vid torg- och dörrförsäljning ska hönsägg vara stämplade med en särskild producentkod om producenten har fler än 50 höns. Har producenten 50 höns eller färre behöver äggen inte stämplas. Då räcker det med att producentens namn och adress anges vid försäljningsstället.

Vilka olika äggprodukter finns det?

Äggprodukter

 • Catervita, nordisk 5kg. 21711.
 • Helägg flytande 5. 21725.
 • Helägg flytande BiB 10. 21726.
 • Helägg flytande frig 5kg. 21732.
 • Ägg frigående L 16kg. 21821.
 • Ägg kokta skalade 4kg. 29253.
 • Äggula 5. 21722.
 • Äggula frigående 5kg. 21731.

Hur mycket kostar 1 kg ägg?

Äggvitor. Lantägg. 1kg. Jfr-pris 32.95kr/st.