:

Vad är renrasiga hundar?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är renrasiga hundar?
  2. Hur får man cert på hundutställning?
  3. Vad gäller vid parning av hund?
  4. Varför ska man köpa en renrasig hund?
  5. Hur många Cert för att bli champion?

Vad är renrasiga hundar?

En renrasig hund är en hund som har renrasiga föräldrar av samma ras. De är oftast registrerade hos en officiell kennel, t. ex. Svenska Kennelklubben.

Hur får man cert på hundutställning?

Certifikatkvalitet (CK) – när alla hundar i en klass som fått Excellent i den individuella kvalitetsbedömningen blivit placerade kan domaren välja att dela ut CK till en eller flera hundar. Det betyder att domaren anser att hunden är av tillräckligt god kvalité för att den ska kunna certifikat.

Vad gäller vid parning av hund?

Enligt Svensk Djurskyddslag får en inte tik paras före 18 månaders ålder. SKKs grundregler som alla medlemmar måste följa säger dessutom att en tik inte får ha sin första kull efter sju års ålder och ingen tik får gå i avel efter fyllda tio år. En tik får under sin livstid maximalt ha fem kullar.

Varför ska man köpa en renrasig hund?

Alla hundraser har sina typiska karaktärsdrag, styrkor och svagheter. Men renrasiga hundar är mycket mer homogena (lika inom rasen) eftersom de inte korsats med hundar från andra raser. Det innebär att du som valpköpare kan förvänta dig att just din valp har de egenskaper som beskrivs som typiska för rasen.

Hur många Cert för att bli champion?

Om hunden som vinner bästa hane/bästa tik redan är svenskt utställningschampion så går certifikatet (även kallat cert) vidare till andra hunden osv. Tre certifikat behövs för att bli champion.