Kan man få cancer av solen?
Innehållsförteckning:
- Kan man få cancer av solen?
- Vad gör UV-strålning?
- När är solen inte farlig?
- När är det farligt att vara i solen?
- Vad används UV-ljus till?
- När blir man brun av solen?
Kan man få cancer av solen?
För alla former av hudcancer är solens UV-strålning den stora riskfaktorn och det viktigaste skyddet är således sunda solvanor. Varje år får 35 0 personer den mer lindriga formen av hudcancer, basalcellscancer. Utöver det får 4 200 personer i Sverige den allvarligare formen malignt melanom.
Vad gör UV-strålning?
UV-strålning kan delas in i tre grupper, UVA, UVB och UVC. Ju mer energi desto större är risken för skador, till exempel hudrodnader, solsveda och brännskador. UV-strålningen bryter ner kollagenet i huden vilket leder till att huden åldras i förtid.
När är solen inte farlig?
Om UV-index är under 3 behöver du inte skydda dig. Men är det sol och snö samtidigt blir indexet ungefär 6 och då behöver du skydda dig. Under våren stiger också UV-index över 3. Då bör du som har en ljus hudtyp tänka på att skydda dig när solen är som starkast mitt på dagen.
När är det farligt att vara i solen?
– Att sola är mer nyttigt än farligt, så länge man inte bränner sig! Enda undantaget är om man tillhör någon av riskgrupperna för att få malignt melanom, säger cancerforskaren Håkan Olsson i Lund.
Vad används UV-ljus till?
UV-C-strålning används för att rengöra luft, vatten och ytor på sjukhus och inom industrin. UV-C-strålningen är farlig för människor och bränner huden och skadar ögonen lätt. UV-C-strålning lämpar sig väl för att desinficera luft och vatten. UV-C-strålning är inte lika lämpligt för att desinficera ytor.
När blir man brun av solen?
Mellan 11-14 sommartid i Sverige, är det mest intensitet av det kortvågiga ljuset (UVB). Det minskar sedan kraftigt och är mycket lägre klockan fyra, det är därför man inte bränns så lätt då. Långvågigt (UVA) ljus, når däremot jordytan ungefär oförändrat under dagen.