:

Vad ska man göra om man blir kränkt på nätet?

Innehållsförteckning:

  1. Vad ska man göra om man blir kränkt på nätet?
  2. Vad är brottsligt på nätet?
  3. Vad får man lägga ut på nätet?
  4. Hur får man upprättelse?
  5. Kan man stämma någon för kränkning?

Vad ska man göra om man blir kränkt på nätet?

Allt är inte brottsligt. Men upplever du att hotet kan bli verklighet och du känner dig rädd, eller om det handlar om allvarliga kränkningar, ska du göra en polisanmälan. Näthat drabbar inte bara barn och ungdomar utan även vuxna och kända personer.

Vad är brottsligt på nätet?

Att sprida bilder eller falska rykten Om någon sprider sexuella bilder, filmer eller rykten om någon annan kan det vara förtal eller ett brott som heter olaga integritetsintrång. Det är själva spridningen av kommentarer eller bilder som är brottsligt. Att hitta på en lögn om någon är alltså inte brottsligt.

Vad får man lägga ut på nätet?

Yttrandefriheten innebär alltså inte att man får säga eller skriva precis vad som helst. Du får till exempel inte sprida hot, förtal, uppvigling, hets mot folkgrupp, barnpornografi eller upphovsrättsskyddat material som du inte äger rättigheterna till, förklarar Ängla Eklund.

Hur får man upprättelse?

Den nedvärderade kräver upprättelse. Tappar man då kontrollen, blir det för många en maktkamp som kan trappas upp, leda till strid och inte sluta förrän den ena sidan är död. Hur får man så mycket lust att kränka andra? – Den som är tillräckligt invaderad och förorättad vill helt enkelt ha upprättelse.

Kan man stämma någon för kränkning?

Initiativet till åtal ligger istället hos den person som anser sig ha blivit utsatt för ett sådant brott. Det finns dock några viktiga undantag. En första förutsättning för att åklagare ska kunna väcka åtal är att brottet har riktat sig mot någon som är under 18 år eller att brottsoffret gjort en brottsanmälan.