:

Vad är en Mineraliseringsstörning?

Innehållsförteckning:

 1. Vad är en Mineraliseringsstörning?
 2. Kan Tandköttsfickor läka?
 3. Kan man vicka på tänderna?
 4. Kan inte gapa ordentligt?
 5. Vad är en Emaljhypoplasi?
 6. Vad kan man göra åt tunn emalj?
 7. Hur blir man av med Tandfickor?
 8. Kan tandköttet återhämta sig?
 9. Varför tappar man tänder vuxen?
 10. Vilka tandsjukdomar kan man få i munnen?
 11. Vad är Käkledsartrit?
 12. Kan inte gapa ont i käken?
 13. Vad är Emaljstörning?
 14. Vad är erosionsskador?
 15. Hur får man tillbaka sin emalj?

Vad är en Mineraliseringsstörning?

Mineraliseringsstörningarna visar sig som välavgränsade opaciteter på en eller flera tänder. Ibland finns en kavitet redan vid eruption, men ofta före- faller tanden normal frånsett färgen, som kan variera från kritvit till gulbrun. Ju mörkare områden desto kraftigare är mineraliseringsstörningen.

Kan Tandköttsfickor läka?

Tandköttsinflammation (gingivit) Svullnaden gör att tandköttsfickan mellan tanden och tandköttet blir djupare vilket gör det svårare att hålla rent. Tandköttsinflammationen kan läka ut helt utan bestående skada. Detta förutsätter god och regelbunden munhygien.

Kan man vicka på tänderna?

Om du vickar på en frisk framtand känner du dess normala rörlighet, grad 0. Den högsta rörligheten, grad III, innebär att tanden vickar flera millimeter åt alla håll, även uppåt och neråt. En sådan tand går vanligtvis inte att rädda. Tändernas inbördes relation är också viktig.

Kan inte gapa ordentligt?

Ibland kan svullnad, smärta i käken och svårigheter att gapa eller tugga bero på käkledsartrit. Det orsakas av inflammation i käkleden och förekommer i samband med annan reumatisk sjukdom till exempel reumatoid artrit.

Vad är en Emaljhypoplasi?

Om mjölk- tanden blir intryckt mot anlaget är skaderisken större för anlaget än om tanden slås ut. De all- varligaste skadorna uppstår om barnet får sina mjölktänder intryckta kort tid efter att de kom- mit fram. De permanenta tänderna löper då stor risk att få en emaljhypoplasi (figur ii).

Vad kan man göra åt tunn emalj?

I de mildare fallen kan det räcka med ökat fluorprofylax, även behandling med komposit används regelbundet och i de mer omfattandet fallen kan kronterapier vara aktuellt. Frätskador kan inte återhämta sig, en emalj som blivit tunn eller skadad förblir tunn.

Hur blir man av med Tandfickor?

Tandfickor är alltså inte uteslutande kopplat till en dålig munhälsa. Behandlingen går ut på att avlägsna bakterier, tandsten och sjuk vävnad för att återställa balansen i munnens bakterieflora och få en utläkning av tandfickorna.

Kan tandköttet återhämta sig?

Ett tillbakadraget tandkött är inte reversibelt och kommer inte att växa tillbaka. Därför är det viktigt att uppmärksamma och upptäcka problemen i tid så att rätt behandling kan sättas in för att åtgärda problemet.

Varför tappar man tänder vuxen?

Det finns en mängd olika orsaker till varför du kan drabbas av tandförlust som vuxen. Man kan förlora en tand i en olycka eller på grund av olika medicinska hälsotillstånd såsom diabetes, men en av de främsta orsakerna till tandförlust är irreversibel tandköttssjukdom (parodontit).

Vilka tandsjukdomar kan man få i munnen?

Besvär och behandlingar av tandsjukdomar

 • Allmäntandvårdskliniker.
 • Dålig andedräkt, 1177.se.
 • Hål i mjölktänderna −karies hos barn, 1177.se.
 • Hål i tänderna − karies, 1177.se.
 • Ilningar i tänderna, 1177.se.
 • Muntorrhet - ett vanligt problem för äldre.
 • Muntorrhet, 1177.se.
 • Tandolycksfall – när en tand slås ut eller skadas, 1177.se.

Vad är Käkledsartrit?

Käkledsar- trit är ofta del av en generell inflammatorisk sjukdom, till exempel reumatoid artrit (ra). Hos patienter med reumatoid artrit är smärta från käkleden samt gap- och tuggsvårigheter vanliga och ibland handikappande problem.

Kan inte gapa ont i käken?

När du har ont i käken har du oftast ont i eller precis framför örat. Det kan vara svårt att gapa och det kan klicka och knäppa i käklederna. Att ha ont i käken kan bero på så skilda saker som felställda tänder, stress, reumatiska sjukdomar, skador, eller åldrande. Oftast går smärtan över av sig själv utan behandling.

Vad är Emaljstörning?

Emaljstörning drabbar 6-årständerna och ibland även framtänderna. Det visar sig som vitbruna fläckar på tänderna och kan variera i svårhetsgrad. I vissa fall är det missfärgade områden i andra fall kan det röra sig om sönderfall av emaljen.

Vad är erosionsskador?

Frätskador, erosionskador, uppkommer om tänderna utsätts för frekventa syraangrepp från exempelvis kost, surauppstötningar och kräkningar. I dag blir frätskador allt vanligare på grund av det ökade intaget av sura drycker så som sportdryck och läsk.

Hur får man tillbaka sin emalj?

Den tandvävnad som har försvunnit kan aldrig komma tillbaka. Däremot kan frätskadorna stoppas genom att du ändrar sina vanor. När tandytan inte längre påverkas av syra bildas ett skydd från tandbenet vilket gör att tanden blir mindre känslig.