:

Vad är Klusterhuvudvärk?

Innehållsförteckning:

 1. Vad är Klusterhuvudvärk?
 2. Hur får man migrän att gå över?
 3. Vad är Bukmigrän?
 4. Hur blir man av med huvudvärk utan tabletter?
 5. Hur känns Hortons huvudvärk?
 6. Vad är Cluster Headache?
 7. Hur länge brukar man ha migrän?
 8. Vad kan trigga migrän?
 9. Kan man få migrän en gång?
 10. Kan man vakna upp med migrän?
 11. När huvudvärkstabletter inte hjälper?
 12. Vad stoppar huvudvärk?
 13. Hur börjar Hortons?
 14. Är Hortons huvudvärk farligt?
 15. Hur behandlar man Hortons?

Vad är Klusterhuvudvärk?

Återkommande anfall av extremt svår smärta med max omkring eller bakom det ena ögat och/eller tinningen, i regel alltid samma sida. ”Det känns som ögat skall tryckas ut”. Smärtan kan stråla ned mot käken eller bakåt mot nacken. Anfallsduration 15 minuter - 3 timmar.

Hur får man migrän att gå över?

Du kan lindra migränanfall genom att:

 1. vila i ett mörkt och tyst rum.
 2. undvika starka dofter, synintryck och ljud under anfallet.
 3. sova.
 4. lägga kylpåsar mot pannan.
 5. ta receptfria smärtstillande tabletter.

Vad är Bukmigrän?

Bukmigrän ger besvär av återkommande smärtor runt naveln, blekhet, illamående och kräkning, ofta med samtidig huvudvärk. Bukmigrän börjar vanligen när du är barn och brukar övergå i huvudvärksmigrän i vuxen ålder. Sök läkare för att vara säker på att besvären inte beror på något annat, om du inte redan gjort det.

Hur blir man av med huvudvärk utan tabletter?

Avslappningsträning ger ofta god hjälp för att lindra värken vid spänningshuvudvärk. Den syftar till att lära dig att minska upplevelsen av stress och huvudvärk. Det sker genom att träna på att använda en metod som ger snabb avslappning när huvudvärken börjar kännas.

Hur känns Hortons huvudvärk?

Det här är några typiska symtom vid Hortons huvudvärk: En intensiv och ibland pulserande ensidig huvudvärk kring ena ögat. Ofta känns det som om ögat håller på att tryckas ut. Huvudvärk som kommer plötsligt och försvinner lika plötsligt.

Vad är Cluster Headache?

Karaktäristik vaskulär huvudvärk med skov med mycket svår huvudvärk, övervägande män. Debuterar oftast i yngre ålder och brukar vanligen upphöra efter 65 års ålder.

Hur länge brukar man ha migrän?

Hur länge anfallet varar i samband med migrän kan variera. Vissa har ont i huvudet i några timmar, andra har migrän i flera dagar. Migrän som är kopplad till menstruationscykeln kan pågå under längre tid. Migränattacker kan komma med olika täta mellanrum – de flesta får besvär någon gång i månaden.

Vad kan trigga migrän?

Anfallen kan triggas igång av många olika saker, bland annat: Ålder – migrän utvecklas ofta i sena ungdomen och drabbar vanligen personer i åldrarna 25–55 år. Genetik – ärftlighet kan öka risken för migrän. Kön – Kvinnor löper upp till tre gånger så stor risk att uppleva migrän som män.

Kan man få migrän en gång?

Ofta beror det på att man spänner sig utan att man vet om det. Stress, trötthet och för lite sömn kan ge spänningshuvudvärk. Den kan i sin tur trigga igång ett migränanfall om man lider av migrän.

Kan man vakna upp med migrän?

Om du brukar vakna med migrän bör du också söka vård. Sök vård akut vid plötslig och kraftig huvudvärk som du inte känner igen, med eller utan kräkningar, eller om du har fått ett slag mot huvudet.

När huvudvärkstabletter inte hjälper?

Triptaner vid otillräcklig effekt. Du kan få prova läkemedel som kallas triptaner om smärtstillande läkemedel inte räcker. Du får bäst effekt om du tar triptaner tidigt under huvudvärksfasen. Dessa läkemedel hjälper även när anfallet har pågått en stund, men däremot inte under aurafasen innan huvudvärken har börjat.

Vad stoppar huvudvärk?

Du kan lindra huvudvärk vid infektioner, spänningshuvudvärk och migrän och med hjälp av receptfria och smärtlindrande läkemedel. Exempel är läkemedel som innehåller paracetamol och läkemedel som tillhör gruppen NSAID, eller cox-hämmare.

Hur börjar Hortons?

En attack börjar med smärta i, bakom eller omkring ena ögat. Smärtan strålar ut mot tinningen, näsan eller överkäkens tänder. Värken är mycket intensiv och känns som om ögat pressas ut bakifrån eller att en kniv vrids om i ögat. Hortons huvudvärk är strikt ensidig och attackerna kommer på samma sida om och om igen.

Är Hortons huvudvärk farligt?

När bör jag söka vård? Om du har symtom som tyder på Hortons huvudvärk bör du söka vård för att få hjälp med behandling och säkerställa att det inte rör sig om någon annan sjukdom.

Hur behandlar man Hortons?

Det finns ingen behandling som botar Hortons huvudvärk. Syftet med behandlingen är att lindra smärtan i den akuta fasen under ett anfall och att förebygga nya anfall. I den akuta fasen ges ofta läkemedel av sorten triptaner, som också används vid migrän.