:

Kan man snusa innan blodprov?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man snusa innan blodprov?
  2. Vad händer om man äter innan blodprov?
  3. Vilka blodprover kan visa cancer?
  4. Varför får man inte äta före blodprov?
  5. Får man dricka te innan provtagning?

Kan man snusa innan blodprov?

Undvik att röka och snusa. Ta dina eventuella mediciner som vanligt om du inte fått andra instruktioner. Fasteblodsprov bör tas före kl. 10 på morgonen.

Vad händer om man äter innan blodprov?

Det är framför allt blodmarkörerna zink, LDL-kolesterol, C-peptid, glukos och triglycerider som påverkas av intaget av mat och dryck och som kan bli felaktiga om man inte fastar. Alkohol och fet mat kan påverka levervärden.

Vilka blodprover kan visa cancer?

Ett enskilt blodprov kan inte säkerställa om en person har cancer eller inte. Däremot kan blodprov påvisa ändrade värden som kan vara ett resultat av cancer. Det vanligaste är PSA-prov som mäter värdet i blodet av “Prostataspecifikt antigen” som utsöndras från just prostatan.

Varför får man inte äta före blodprov?

Det är också viktigt att du berättar om du blöder lättare och längre. Det kan till exempel vara till följd av en sjukdom eller en behandling med blodförtunnande läkemedel. För vissa prov behöver du fasta innan du lämnar blod. Det innebär att du inte får äta eller dricka något tio timmar före provtagningen.

Får man dricka te innan provtagning?

Efter kl. 22.00 kvällen före provtagningen ska du inte äta, dricka, röka eller snusa. Endast en ytterst liten mängd vatten utan tillsatser är tillåtet att dricka, inte kaffe eller te.