:

Var finns vitamin D3?

Innehållsförteckning:

 1. Var finns vitamin D3?
 2. Vilken mjölk är det mest D-vitamin i?
 3. Vilken D-vitamin är bäst i test?
 4. Finns D-vitamin naturligt i mjölk?
 5. Vilka vitaminer finns i ost?
 6. Vad innehåller D-vitamin i mat?
 7. Har du brist på D-vitamin?
 8. Varför är D-vitamin viktigt för kroppen?

Var finns vitamin D3?

D-vitamin i mat får vi främst i oss från fet fisk. Till exempel innehåller lax, sill och makrill mycket D-vitamin. Mjölkprodukter, växtdrycker, margarin och matfettsblandningar är också viktiga källor, om de är berikade med D-vitamin. Ägg och kött innehåller också en del D-vitamin.

Vilken mjölk är det mest D-vitamin i?

Standardmjölk och samtliga konventionella filprodukter som tidigare inte har berikats får nu även de lika mycket D-vitamin. Det finns två sätt att få i sig D-vitamin; dels via maten och dels via solen.

Vilken D-vitamin är bäst i test?

Testvinnare - Bäst D-vitamin

 • Healthwell Vitamin D3 5000 IE.
 • Core Vitamin D3 2000 IE+
 • Body science D-vitamin.
 • Holistic D3-vitamin.
 • Better You Vitamin D3 4000 IE + Kokosolja 90 st.

Finns D-vitamin naturligt i mjölk?

Mjölk är naturligt inte någon bra källa till vitamin D. Mjölk med 3% fett innehåller bara 0,007 μg vitamin D per 100 g. I Sverige berikas all mager mjölk med vitamin D till 0,45 mikrogram per 100 g.

Vilka vitaminer finns i ost?

Mjölk och ost är våra viktigaste kalciumkällor, och ger oss även fosfor, vitamin B12 och riboflavin. Mjölk är berikat med vitamin D, som många svenskar får i sig för lite av.

Vad innehåller D-vitamin i mat?

 • D-vitamin i mat får vi främst i oss från fet fisk. Till exempel innehåller lax, sill och makrill mycket D-vitamin. Mjölkprodukter, växtdrycker, margarin och matfettsblandningar är också viktiga källor, om de är berikade med D-vitamin. Ägg och kött innehåller också en del D-vitamin.

Har du brist på D-vitamin?

 • D-vitamin. D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Brist på D-vitamin kan orsaka rakit, "engelska sjukan", hos barn, vilket visar sig som mjukt och missformat skelett, och benuppmjukning, osteomalaci, hos vuxna. D-vitamin är ett av de få vitaminer vi riskerar att få för lite av och vissa grupper kan därför behöva tillskott.

Varför är D-vitamin viktigt för kroppen?

 • D-vitamin är viktigt för kroppen, eftersom det bland annat ökar energinivån, stärker skelettet, håller blodtrycket i schack, hjälper viktminskning och förebygger vissa cancertyper. ... Det finns alltså all anledning att fylla på D-vitamindepåerna året runt.