:

Vem gjorde Bayeuxtapeten?

Innehållsförteckning:

  1. Vem gjorde Bayeuxtapeten?
  2. Vem vann slaget om Hastings?
  3. Vad gjorde Vilhelm Erövraren?
  4. Varifrån kom normanderna?
  5. Vem broderade Bayeuxtapeten?
  6. Vad hände med Napoleon efter slaget vid Waterloo?
  7. Hur många böcker har Vilhelm Moberg skrivit?

Vem gjorde Bayeuxtapeten?

Bayeuxtapeten beställdes troligen av biskopen Odo av Bayeux som var Vilhelm Erövrarens halvbror. Den tillverkades förmodligen i England innan den hamnade i katedralen i Bayeux. Det är inte klart vilka som har eller vem som har formgivit den.

Vem vann slaget om Hastings?

Slaget vid Hastings 1066 Slaget vid Hastings den 14 oktober 1066 utanför Hastings i Sussex i sydöstra England var Vilhelm Erövrarens och normandernas första stora seger i erövringen av England.

Vad gjorde Vilhelm Erövraren?

Vilhelm samlade en stor flotta och invaderade England i september 1066 och dödade Harald under slaget vid Hastings den 14 oktober 1066. Efter ytterligare stridigheter kröntes Vilhelm till kung i London på juldagen 1066.

Varifrån kom normanderna?

Normanderna ("nordmännen") var ättlingar till nordmän som på 900-talet invaderade och ockuperade den del av norra Frankrike som idag kallas Normandie, samt till infödda franker och gallo-romare.

Vem broderade Bayeuxtapeten?

Biskop Odo, Vilhelm erövraren och hans halvbror Robert av Mortain i en av scenerna på Bayeuxtapeten. Den 70 meter långa Bayeuxtapeten hör till Frankrikes nationalskatter. Broderiet visar Vilhelm Erövrarens krigståg till England och seger över den engelske kungen Harald Godwinson i Hastings år 1066.

Vad hände med Napoleon efter slaget vid Waterloo?

Slaget vid Waterloo ägde rum den i Belgien och utkämpades mellan Napoleon och hans trupper på ena sidan och Storbritannien, Preussen, Hannover, Braunschweig och Nederländerna på den andra. Vid Waterloo besegrades Napoleon slutgiltigt vilket innebar slutet på Napoleonkrigen.

Hur många böcker har Vilhelm Moberg skrivit?

Moberg var en produktiv författare och skrev närmare 20 romaner och mer än 30 dramatiska verk. Mest känd är han för böckerna Utvandrarna (1949), Invandrarna (1952), Nybyggarna (1956) och Sista brevet till Sverige (1959).