:

Vem bestämmer i Syrien?

Innehållsförteckning:

  1. Vem bestämmer i Syrien?
  2. Vilka krigade i Syrien?
  3. Vad kan omvärlden göra för att hjälpa folket i Syrien?
  4. Vad har Syrien för styrelseskick?
  5. Vad vill Bashar al-Assad?
  6. Hur går kriget i Syrien?
  7. Hur många har återvänt till Syrien?
  8. Var Syrien en koloni?
  9. Hur ser det ut i Syrien idag?
  10. Vad gör Ryssland i Syrien?

Vem bestämmer i Syrien?

Den syriska staten leds sedan 1970-talet av familjen Assad. Sedan våren 2011 pågår ett uppror mot Assadfamiljens regering, vilket numera tagit formen av ett inbördeskrig mellan olika religiösa och etniska grupper, med stor inblandning av stormakter.

Vilka krigade i Syrien?

Under 2019 handlar den viktigaste kampen i Syrienkriget om provinsen Idlib i norra Syrien. Idlib gränsar till Turkiet i nordväst och är ett område dit många rebeller och civila har flytt från andra delar av landet. Idlib är nu omringat av Turkiska, Ryska och Iranska styrkor utöver Assad-regimens egna styrkor.

Vad kan omvärlden göra för att hjälpa folket i Syrien?

Genom åren har över fyra miljoner människor fått vårt stöd. När du donerar till Islamic Relief hjälper du oss med dessa insatser: sjukvård, matpaket och matkuponger, vatten och sanitet, skydd och tak över huvudet, filtar, kläder, element, utbildningsinsatser, psykosocialt stöd till familjer på flykt.

Vad har Syrien för styrelseskick?

Totalitarism EnhetsstatSemipresidentialismEnpartistat Syria/Statsskick

Vad vill Bashar al-Assad?

I sin utrikespolitik har al-Assad intagit en kritisk hållning mot USA och Israel. Samtidigt har han hyllats av anhängare och samhällsanalytiker för att stå för ett sekulärt, progressivt och icke-diskriminerande styre och att ha motarbetat islamistiskt konservativ extremism.

Hur går kriget i Syrien?

Kriget har lett till att miljoner människor har flytt sina hem. I september 2014 meddelande FN att antalet syriska flyktingar överskridit tre miljoner. Under 2015 var omkring nio miljoner syrier flyktingar. Av dessa är sex miljoner internflyktingar medan tre miljoner har flytt till Turkiet, Libanon, Jordanien och Irak.

Hur många har återvänt till Syrien?

I rapporten, “You're going to your death”, har Amnesty dokumenterat en rad övergrepp som begåtts av den syriska säkerhetstjänsten mot 66 personer som återvänt. Av dessa är 13 barn.

Var Syrien en koloni?

Territoriet var en del av det turkiskstyrda Osmanska riket från år 1516 till slutet av första världskriget. År 1920 blev Syrien franskt protektorat, en typ av koloni, och fick först sin självständighet år 1946. Under Sexdagarskriget som startade år 1967 miste Syrien Golanhöjderna till grannlandet Israel.

Hur ser det ut i Syrien idag?

Fakta om kriget i Syrien Kriget i Syrien som startade 2011 har rasat i elva år – utan någon lösning i sikte. Det är nutidens värsta flyktingkris. Över halva befolkningen är på flykt från sina hem. Hälften är barn och många är svårt traumatiserade.

Vad gör Ryssland i Syrien?

Rysslands roll i Syrien: Hösten 2015 inleddes ryska flygbombningar av mål i Syrien. Enligt president Putin var måltavlan IS-terrorister, medan människorättsorganisationer hävdar att även civila mål bombats. Ryssland har stridsflygplan på flygfältet Hmeimeem och en flottbas i Tartous vid Medelhavet.