:

Vad ska man odla efter potatis?

Innehållsförteckning:

 1. Vad ska man odla efter potatis?
 2. Vad kan man Täckodla med?
 3. Kan man Täckodla med hö?
 4. Vad kan man så i slutet av juni?
 5. Vad är igelkottens livslängd?
 6. När går igelkotten i dvala?
 7. Hur många kullar får igelkotten?
 8. Vad är naturliga fiender till igelkotten?

Vad ska man odla efter potatis?

Skifte 4 – Växter med litet till obefintligt näringsbehov Potatis behöver inte mycket näring. Det går att sätta sallat, rädisa och bondböna mellan potatisplantorna. Perenner som jordärtskockor behöver inte heller mycket näring, och de skadas inte av skifte.

Vad kan man Täckodla med?

Rabarberblad, färskt sjögräs, spån, flis och barkmull går också bra. Ju färskare täckmaterial du använder desto mer näring får jorden. När det är dags att så eller plantera föser du undan täckmaterialet och skapar en smal rad för odling mitt i härligheten.

Kan man Täckodla med hö?

Genom att lägga ett lager med tex gräsklipp, löv, , halm eller ensilage, som ett lock över jorden och mellan plantorna hindrar man ogräs att växa upp. Ju tätare täckmaterialet läggs desto svårare blir det för ogräs att tränga igenom.

Vad kan man så i slutet av juni?

Exempelvis blir det plats efter den tidiga potatisen som skördas i juni.

 • Palsternacka.
 • Morot.
 • Rödbeta.
 • Majrova.
 • Sommarblommor, tex vallmo, zinnia, rosenskära, krasse och solros.
 • Gröngödslingsväxter, tex blodklöver och honungsfacelia.
BE

Vad är igelkottens livslängd?

 • Igelkottens livsläng är 2-5 år. Ur-igelkotten tror man fanns för ca 65 miljoner år sedan och den har förändrats väldigt lite de senaste 15 miljoner åren.

När går igelkotten i dvala?

 • Igelkotten gömmer sig i lövhögar och liknande och går i dvala under ungefär oktober-april. Blir betydligt mer passiv än till exempel björnen och grävlingen, som bara sänker kroppstemperaturen ett fåtal grader. Igelkotten går i djup dvala och sänker kroppstemperaturen till under tio grader.

Hur många kullar får igelkotten?

 • Igelkotten kan få flera kullar under säsongen med samma eller olika parnter. Ungefär en månad efter parningen föds ungarna. Kullarna består normalt av 3-5 ungar. Under den första månaden håller sig ungarna vid mamman men börjar sedan successivt vandra iväg på egna upptåg.

Vad är naturliga fiender till igelkotten?

 • Berguven utgör en naturlig fiende till igelkotten. Även när igelkotten är helt ihoprullad är den inte fullständigt skyddad mot fiender. Till igelkottens naturliga fiender hör rovdjur som mård och räv. Kungsörn och berguv har tillräckligt långa och kraftiga klor för att döda en igelkott när den är helt ihoprullad.